SP Qatar 2022.

Privreda

Na prodaju imovina OC "Jahorina"

Na prodaju imovina  OC "Jahorina"
Na prodaju imovina OC "Jahorina"
N. Vidačković

SARAJEVO, BANJALUKA - Rukovodstvo Olimpijskog centra "Jahorina" u toku ove sedmice održaće sastanak s RUGIP-om u vezi s pitanjem uknjižavanja imovine koja pripada njima, ali i Republici Srpskoj, saznaju "Nezavisne".

Ovaj potez je reakcija na konstataciju Predraga Gluhakovića, ministra trgovine i turizma RS, koji je rekao da je Vlada Srpske zaključila da se ide u tri pravca kada je u pitanju restrukturiranje Olimpijskog centra "Jahorina".

"Prvi pravac je da u roku od 30 dana bude dostavljen prijedlog kako da se razdvoji ugostiteljstvo od vertikalnog transporta na Jahorini, a drugi je da što prije bude održan sastanak s predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na kojem će biti riječi o uknjižbi imovine koja pripada Olimpijskom centru i Republici Srpskoj", rekao je Gluhaković nakon posebne sjednice Vlade, te najavio da bi se, nakon ovoga, pristupilo trećoj - najvažnijoj fazi, a to je da svi objekti i imovina, čija je vrijednost 20 do 30 miliona KM, budu prodati, a dobijena sredstva uložena u vještačko osnježavanje Jahorine.

Prema pričama ljudi iz ovog preduzeća, kupce neće biti teško naći jer su se pojedinci već interesovali za imovinu "Jahorine". Navode ministra nije htio da komentariše Goran Brčkalović, v.d. direktora OC "Jahorina".

"Mi smo menadžment i mi izvršavamo odluke Vlade, tako da u suštini i nemamo pravo da dajemo izjave", poručio je kratko Brčkalović.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da bi za detaljnije analize plana restrukturiranja trebalo puno više analize, ali da je jedno sigurno da "Jahorina" ne može da živi samo od zimske sezone.

"Ne može se živjeti samo od zimskog turizma, pogotovo što u posljednje vrijeme često imamo tople i zime bez padavina. Centar se treba osposobiti da radi čitave godine, da ima sadržaje za planinare, lovce, djecu i omladinu, za održavanje konferencija i skupova, staze za šetnju i biciklizam", kazao je.

Prema njegovim riječima, država bi teško našla banku koja je spremna da uloži u modernizaciju, te da prodaja imovine i nije loša stvar, ali pod uslovom da se sve radi transparentno i da se postigne najveća moguća cijena.

"Kada je u pitanju uknjižavanje zemljišta, tu ne vjerujem da će baš tako brzo sve ići, jer više opština na svojoj teritoriji ima dijelove centra", kaže on.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije