Privreda

Najveći investitor Srbija sa 707 miliona evra

Najveći investitor Srbija sa 707 miliona evra
Najveći investitor Srbija sa 707 miliona evra
S. Lemo

SARAJEVO - Strani investitori ove godine su u BiH uložili 1,628 milijardi eura, a najveći investitor je Srbija sa 707 miliona eura, kazao je juče Haris Bašić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)

On je na konferenciji za novinare istakao da je 2007. godina bila rekordna u pogledu iznosa realiziranih stranih ulaganja, te da su ulaganja oko tri puta veća u odnosu na najuspješnije godine u prethodnim razdobljima.

"Nakon Srbije najveći strani investitori su Švicarska, Rusija i Austrija. Ukupna strana ulaganja u BiH od 1994. do decembra 2007. godine dostigla su iznos 4,6 milijardi eura. Ovi rezultati postignuti su u okolnostima koje nisu obećavale velike uspjehe, odnosno u okruženju koje se nije moglo smatrati stimulativnim za potencijalne strane ulagače", rekao je Bašić.

Naglasio je da je jedna od značajnijih aktivnosti FIPA u proteklom periodu bila reklamna kampanja "Enjoy life BiH", čiji je spot od septembra 2006. godine dobio 11 nagrada.

"Vijeće ministara je u ovoj godini formiralo Fond za podršku stranim investitorima u BiH. Zahvaljujući ovom fondu, Srbija je u BiH otvorila 11.000 novih radnih mjesta. Od ukupnog iznosa stranih investicija, 40 odsto se odnosi na grinfild, a 60 odsto na privatizacijske procese", rekao je Bašić, dodajući kako je u 2007. godini promet na berzama bio veći za 2,5 odsto nego prošle godine, te da 30 odsto otpada na strana ulaganja.

"U ovoj godini evidentiran je i porast dolazaka stranih turista za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a broj noćenja za 22 odsto", dodao je Bašić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije