Privreda

Niko nije dao 9,5 miliona za Fabriku šećera u Bijeljini

Niko nije dao 9,5 miliona za Fabriku šećera u Bijeljini
Foto: N.N. | Niko nije dao 9,5 miliona za Fabriku šećera u Bijeljini

BIJELJINA - Licitacija na kojoj je bijeljinska "Šećerana", koja je u stečaju već četiri godine, ponuđena za 9,5 miliona maraka nije uspjela jer niko nije bio spreman da ponudi traženu cifru za Fabriku šećera, kazao je za "Nezavisne" Faik Muhić, predstavnik većinskog broja povjerilaca "Šećerane".

"Ostaje da se raspiše nova licitacija, ovaj put na devet miliona maraka odlukom Skupštine, a kada će ona biti raspisana, teško je reći zbog činjenice da je došlo do smjene stečajnog upravnika. Imajući u vidu da je smijenjen stečajni upravnik, izvjesno je da će morati biti izvršena primopredaja između starog i novog stečajnog upravnika, da bi bila raspisana nova licitacija", pojasnio je Muhić za "Nezavisne", te ocijenio da bi primopredaja mogla trajati najmanje mjesec dana.

Kako je dodao, donesena je odluka da se licitacija za prodaju "Šećerane" rapisuje svakih 15 dana, gdje bi se cijena, u slučaju da se Fabrika šećera ne proda, sa svakim novim oglasom smanjivala za 500.000 KM.

Naime, u međuvremenu je Okružni privredni sud Bijeljina razriješio stečajnog upravnika Fabrike šećera Nebojšu Matića, a umjesto njega za novog stečajnog upravnika je imenovan Marko Krsmanović iz Bijeljine.

Matić je bio stečajni upravnik "Šećerane" od novembra 2011. godine, a grupa povjerilaca je njegovo razrješenje zatražila još u aprilu ove godine. I dok je u rješenju bijeljinskog Privrednog suda, prema pisanju pojedinih medija, navedeno da je Matić smijenjen zbog niza nezakonitih radnji, on je Višem privrednom sudu Banjaluka uložio žalbu u kojoj tvrdi da je sudija koji ga je smijenio postupio proizvoljno ne utvrđujući činjenično stanje.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, Skupština povjerilaca početkom novembra nije prihvatila ponudu "Pavgorda" iz Foče da kupi bijeljinsku "Šećeranu" za pet miliona maraka, te su tada naglasili da Fabriku šećera neće dati ispod sedam miliona KM. Kako je tada rečeno, Skupština je donijela odluku da stečaj traje već dugo i da bi trebalo ubrzati prodaju ove fabrike i okončati je u kraćem roku, te da će se fabrika i dalje prodavati kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine, samo što će se taj postupak sada pokušati ubrzati.

S druge strane, Nebojša Matić, tadašnji stečajni upravnik "Šećerane", tada je kazao da je ponuda "Pavgorda" bila izuzetno kvalitetna.

Naglasio je da je to jedini ponuđač do sada koji je uplatio depozit i koji je naveo da će ostatak iznosa uplatiti na dan potpisivanja ugovora.

"Da je prihvaćena njihova ponuda, ubrzo bi bilo pet miliona na računu", rekao je u to vrijeme Matić, te dodao da potraživanja Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS iznose 1.300.000 KM i da će biti namireni u cijelosti kada dođe do prodaje "Šećerane".

Naveo je i to da će se ostali povjerioci iz opšteg isplatnog reda namirivati u zavisnosti kolika bude stečajna masa.

Odbor povjerilaca bijeljinske "Šećerane ranije je usvojio i više zaključaka, između ostalog da Skupština povjerilaca razmatra ponude pristigle za kupovinu te fabrike od strane fočanske firme "Pavgord" i od bankara iz Kine srpskog porijekla Dragana Guru Đuragina.

Odbor povjerilaca zaključio je da se, ako Skupština ne prihvati nijednu od dvije ponude, ide u prodaju imovine "Šećerane", za šta su predložena četiri načina. Kako je tada rekao Matić, Đuragin je ponudio za imovinu "Šećerane" sedam miliona KM, ali nije uplatio 700.000 KM do kraja oktobra kako je obećao, te da je "Pavgord" ponudio pet miliona i uplatio depozit od 100.000 KM.

Fabrika šećera je u stečaju od 2015. godine, a njena imovina nuđena je više puta na prodaju po početnoj cijeni od 10 miliona KM. Stizale su ponude iz Turske, Vijetnama, SAD, Srbije i BiH, ali nijedna još nije realizovana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije