Privreda

Ništa od raskida ugovora sa "Lagerom", protesti mještana uzaludni

Ništa od raskida ugovora sa "Lagerom", protesti mještana uzaludni
Foto: Ustupljena fotografija | Ništa od raskida ugovora sa "Lagerom", protesti mještana uzaludni

BIHAĆ - Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom "Lager" iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija "Lager" ima koncesiju.

Kako navode iz Ministarstva, sastanku su prisustvovali predstavnici koncesionara, zatim Komisije za koncesije USK, glavni federalni rudarski inspektor i predstavnik općine Sanski Most, dok se nisu odazvali predstavnici mještana i nevladinih udruženja. 

"Konstatovano je da oni imaju sve dozvole za rad. Da bi se koncesija prekinula, mora postojati razlog zašto se prekida. U ovom trenutku, dok ne dobijemo i te izvještaje sa terena, ne vidimo način ni elemente koji bi doveli do raskida ugovora", izjavio je Kardašević. 

Podsjetimo da je Općinsko vijeće u Sanskom Mostu prije mjesec dana jednoglasno izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi "Lager" i to na površini od preko hiljadu hektara. 

Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja. 

Od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, zatraženo je da se poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također se traži poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za pomenutu eksploataciju. Već duže vrijeme stanovnici sela koja gravitiraju ugljenokopima tvrde kako je prekomjerna eksploatacija uglja ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana. 

Njihove primjedbe se uglavnom odnose na uzurpaciju privatne imovine od strane eksploatatora, odlaganje jalovine na zemljišne parcele u privatnom vlasništvu, uništavanje putnih komunikacija usljed saobraćaja teretnih kamiona, ugrožavanje lokalnih vodotokova i druge posljedice po prirodni okoliš.  

S druge strane, predstavnici kompanije "Lager" ističu kako su u proteklom periodu ispunili i ispoštovali sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. 

Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist. 

Također, kako su istakli, zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sistema. 

U prošloj godini iskopano je 700.000 tona uglja na području rudnika u blizini Sanskog Mosta. 

Ugalj je plasiran na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, kažu iz ove posuške kompanije, koja je jedan od poslovnih partnera "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije