Privreda

Normalizuje se ruski izvoz žitarica

Normalizuje se ruski izvoz žitarica
Foto: Pixnio | Normalizuje se ruski izvoz žitarica
Nezavisne novine

MOSKVA - Ruski izvoz žitarica porastao je u drugoj polovini godine deset odsto i polako se normalizuje, objavilo je udruženje izvoznika, uz prognoze rekordnog uroda u ovoj godini. Iako sankcije ne brane trgovinu žitaricama, ruski zvaničnici tvrde da su izvoznicima otežale obradu plaćanja u bankama, najam brodova, financiranje trgovine i osiguranje.

Udruženje izvoznika procjenjuje ipak da će u periodu od jula do septembra ukupni izvoz žitarica, isključujući isporuke Kazahstanu, Jemeniji i Bjelorusiji, dostići 26 miliona tona, što bi bilo deset odsto više nego prije godinu dana.

"Rezultat u prvoj polovini nije loš, ali potencijal je puno veći"

"Nakon brojnih medijskih izvještaja o prikrivenim sankcijama i intervenciji međunarodne zajednice, ruski izvoz žitarica polako se vraća u normalu", objavilo je udruženje.

"Rezultat u prvoj polovini godine nije loš, ali potencijal tekuće sezone puno je veći. Nadamo se da će pad svjetskih cijena podstaći potražnju, a slabljenje rublje poboljšati prodajne marže", dodali su. Urod žitarica mogao bi ove godine dostići rekordnih 150 miliona tona, uključujući 100 miliona tona pšenice.

U udruzi smatraju da će izazov u drugoj polovini poljoprivredne sezone, do kraja jula, biti poteškoće s obradom plaćanja ako Zapad Rusiji postroži sankcije, uvedene zbog ruske specijalneakcije na tlu Ukrajine.

Rusi nekim zemljama prodaju više pšenice nego ikad

Egipat i Turska tradicionalno su najveći kupci ruske pšenice, ali Moskva je ove godine obustavila objavu službenih podataka o izvozu i uvozu kako bi izbjegla špekulacije.

Od početka nove poljoprivredne sezone od 1. jula Rusija je Saudijskoj Arabiji, Alžiru, Pakistanu, Brazilu i Meksiku prodala više pšenice nego u svim dosadašnjim sezonama, rekli su analitičari ruskog željezničkog operatora Rusagrotransa. Rusija je takođe obnovila isporuku pšenice Iraku, nakon desetogodišnje pauze, dodao je Rusagrotrans.

Državni trgovac United Grain Company očekuje da će izvoz ruskih žitarica u 2022/23. iznositi 53-54 miliona tona, kazala je prošle sedmice zamjenica direktora grupe Ksenia Bolomatova, dodavši da je tempo izvoza ubrzao, nakon sporog početka sezone. Da nije ograničenja povezanih sa sankcijama, premašio bi 60 miliona tona, dodala je Bolomatova, prenosi "Index".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije