Privreda

Novembarski izvoz oborio sve rekorde

Novembarski izvoz oborio sve rekorde
Foto: Anadolija | Novembarski izvoz oborio sve rekorde

BANJALUKA, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je u novembru izvezla robu vrijednu 1,45 milijarde KM, što je prvi put da je u jednom mjesecu izvozni rezultat bh. privrede veći od 1,4 milijarde KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Novembarski izvoz veći je za čak 50,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je iznosio 964,1 milion KM.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da su to ohrabrujući pokazatelji.

"Bilo bi dobro da se nastavi takav trend rasta izvoza jer mi još imamo uporedne podatke s prošlom godinom, koja je bila jako loša zbog same pandemije", kazao je Račić.

Ističe da bi, ako se nastavi trend rasta u narednoj godini, onda to bilo ohrabrujuće i sigurno da bismo se vratili na onaj period koji je bh. privreda imala u 2018, kada je izvoz rušio rekorde.

"Povećanje izvoza pokazuje da je nastavljen trend oporavka i rasta koji je počeo prošle godine. Dobro je da domaća preduzeća koja su izvozno orijentisana imaju posla, jer na taj način se popravlja spoljnotrgovinska slika", kazao je Račić.

Da su zadovoljni rastom izvoza svojih proizvoda kaže i Radenko Bubić, direktor Fabrike obuće "Dermal" Kotor Varoš.

"Rastu nam narudžbe, ali raste nam i obim posla. Imamo puno novih kupaca, ali i naši stari kupci povećavaju narudžbe", kazao je Bubić.

Prema njegovim riječima, oni izvoze u Austriju, Njemačku, Italiju i druge evropske zemlje.

"Budući da je već kraj godine, bilježimo rast poslovanja, ali i povećanje broja radnika za oko 15 odsto u odnosu na godinu ranije", kazao je Bubić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da je ovo jako pozitivan rezultat, pogotovo jer izvoz raste brže od uvoza, što pokazuje dobar trend oporavka naših vodećih izvoznika.

"Međutim, on je u značajnoj mjeri i odraz trenda globalnog rasta cijena, tako da ovakvo povećanje vrijednosti izvoza nije jednako i njegovom količinskog povećanju. Dalji trendovi će zavisiti prije svega od toga hoće li se oporavak na našim izvoznim tržištima nastaviti ili će ga ponovno jačanje pandemije zbog novog soja virusa usporiti ili zaustaviti", pojasnio je Gavran.

Ukupno je u periodu januar - novembar ove godine izvoz iznosio 12,89 milijardi KM, što je za 34,8 odsto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz iznosio 19,44 milijarde KM, što je više za 26,5 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom za 11 mjeseci ove godine bila je 66,3 odsto, a spoljnotrgovinski robni deficit iznosio je 6,55 milijardi KM.

Izvoz u zemlje CEFTA je bio 2,12 milijardi KM, što je za 40,8 odsto više nego u istom razdoblju 2020. godine, a izvoz u zemlje EU 9,47 milijardi KM, što je povećanje za 35,7 odsto.

Uvoz iz zemalja CEFTA dostigao je iznos od 2,49 milijardi KM, i veći je za 28,4 odsto nego lani, dok je uvoz iz zemalja EU imao rast od 23,2 odsto na 11,54 milijarde KM.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije