Privreda

Obuka za rad na CNC mašinama: Karta za dobru platu i brzo zaposlenje

Obuka za rad na CNC mašinama: Karta za dobru platu i brzo zaposlenje
Foto: N.N. | Obuka za rad na CNC mašinama: Karta za dobru platu i brzo zaposlenje

TREBINJE - Dvadeset polaznika programa "Stručno osposobljavanje, usavršavanje i zapošljavanje operatera na CNC mašinama za obradu metala", koji realizuje Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Trebinja, potpisalo je ugovore o obuci za rad na ovim specijalizovanim mašinama, a zanimanje omogućava dobre zarade i brzo zaposlenje.

Direktor Agencije Dražen Bošković je na potpisivanju ugovora objasnio da obuka počinje u petak i trajaće tri mjeseca, nakon čega će polaznici biti osposobljeni za rad i steći  sertifikate kojim se to dokazuje.

"Stručno osposobljavanje realizuje se u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih, po akreditovanom programu, koji omogućava da polaznici koji uspješno završe obuku od 240 časova nađu i zaposlenje u privrednim subjektima koji su iskazali potrebe za ovakvim kadrovima, a takvih će biti sve više", kazao je Bošković.

On objašnjava da će teoretski dio od 90 časova kandidati obavljati na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a praktični dio obuke, koja traje 150 časova, u preduzeću "Swisslion IAT" d.o.o. Trebinje.

"Obuka će se obaviti na CNC mašinama koje mi već posjedujemo i na kojim će kandidate obučavati najbolji instruktori, a oni najbolji će ovdje naći i zaposlenje", objasnila je Jovanka Uljarević, direktorica SL IAT, napominjući da će za početak trebati sedam do osam obučenih radnika.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušan Jokanović je kazao da će i ovaj, ali i svaki drugi teoretski vid nastave u edukaciji i prekvalifikaciji kadrova podržati fakultet zbog dobrobiti grada i cijele republike.

"Ovo je, nadam se, samo jedan u nizu projekata u kome će spoj nauke i privrede dati doprinos ovoj lokalnoj zajednici, što smo nedavno i dogovarali sa gradskim vlastima i učinićemo sve da podržimo i nauku, ali i zapošljavanje mladih ljudi, koje nam je prioritetno", kazao je Jokanović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je izuzetno zadovoljan što je grad Trebinje mogao pružiti podršku ovakvom jednom projektu koji je, kako kaže, najprije poslao poruku sinergije različitih struktura u gradu i državi, ali je još sretniji što će se pomoći mladim ljudima da nađu zaposlenje.

"Ono što je naročito bitno jeste da će se mladim polaznicima kursa upisati u radnu knjižicu da su obavili tu obuku, koja je vrlo tražena na tržištu, pa će im ovo značiti brži korak do zaposlenja, bilo u SL Industriji alata, ili u nekim drugim firmama, koje sve više traže ova zanimanja", kazao je Ćurić.

Cjelokupan program, kako je rečeno, finansira Fondacija "Helvetas - Moja budućnost", čiji je predstavnik Halko Basarić istakao da je sretan što je postignut cilj koji su zacrtali, a to je zapošljavanje mladih ljudi i jačanje lokalnih kompanija, u čemu su sarađivali javni i privatni sektor.

Partneri na projektu su grad Trebinje, Zavod za zapošljavanje RS - Filijala Trebinje, Edukativni centar Privredne komore RS, Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje i preduzeće "Swisslion IAT" d.o.o. Trebinje.

Jedna od polaznika je djevojka Vanja Ateljević, koja je napomenula da se sa ovom oblašću upoznala još na fakultetu, ali ovom obukom traži priliku da se dalje usavrši i da stekne dobar temelj za CNC programiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije