Privreda

Predstavljen sistem za elektronsko izdavanje dozvola

Predstavljen sistem za elektronsko izdavanje dozvola
Foto: Srna | Od aprila u Banjaluci i Gradišci elektronsko izdavanje građevinskih dozvola

BANJALUKA - Banjaluka i Gradiška od aprila bi trebalo da uvedu elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Te dvije lokalne zajednice, u kojima se provodi ovaj pilot projekat, već su ranije počele s tesnom fazom, a cilj je da domaći i inostrani investitori mogu lakše da ostvare svoja prava.

"Investitor će, iz bilo kojeg dijela svjeta, aplikacijom na mobilnom telefonu biti u prilici da podnese zahtjev za građevinsku dozvolu", rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ističući da će građanima biti olakšano da ostvare svoja prava.

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (Life), koji finansira Vlada Velike Britanije, provodi se u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom grupacije Svjetske banke, a danas je u Banjaluci održana prezentaciju Integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u RS.

Senka Eminagić, menadžerka "Life" projekta je podsjetila da će građani jednim klikom moći podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu, kao i dobiti odobrenje.

Ipak, problem bi na početku mogao da pravi vlasnički list, dok se ne digitalizuju zemljišne knjige u RS.

Kako je rečeno, ovo je još jedan od segmenata reforme javne uprave, a nadležno ministarstvo u RS preduzelo je mjere kako bi se uveo i elektronski potpis.

Alfred Le Prevost, prvi politički sekretar u ambasadi Velike Britanije u BiH je istakao da vlada njegove zemlje podržava projekat "Life", koji doprinosi unaprijeđenju poslovnog okruženja te će omogućiti investicije i nova radna mjesta.

"Vlada Velike Britanije dala je sedam miliona funti kako bi pomogla lokalnim zajednicama da poboljšavaju usluge građanima i poslovnoj zajednici. U protekle tri i po godine projekta 'Life' privučeno je oko 57 miliona maraka investicija i otvoreno je oko 329 radnih mjesta", rekao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije