Privreda

Od jaja prepelica zaradi pristojnu platu

Od jaja prepelica zaradi pristojnu platu
Foto: N.N. | Od jaja prepelica zaradi pristojnu platu

TREBINJE - Aleksandar Sredanović iz trebinjskog sela Vučija, na granici s Crnom Gorom, najveći je prepeličar u Trebinju, jer, za razliku od ostalih, koji imaju maksimalno stotinak prepelica, on ima više od 300 i svoje jato uskoro planira povećati desetak puta.

Iako živi na relaciji grad - selo, nije mu teško da svakog dana pređe tridesetak kilometara u oba pravca kako bi nahranio svoje ptice, očistio im kaveze, promijenio vodu i pokupio jaja.

"Sve je krenulo tako što sam djeci kupovao jaja prepelice, budući da su dosta zdrava, pa sam odlučio da bih i ja mogao da uzgajam te ptice. Nabavio sam prvo jato od dvadesetak ptica, a kada sam se uvjerio ne samo u djelotvornost jaja, nego i da pozitivno utiču na mališane, koji ih obožavaju i uz njih se navikavaju i odgovornim radnim navikama, shvatio sam da od njih možemo imati još veću korist", kaže Sredanović za "Nezavisne".

Višak jaja je najprije počeo prodavati kolegama s posla, a onda se distribucija povećala, tako da danas od postojećih preko 300 prepelica svakog dana ima oko 150 jaja i može da zaradi jednu pristojnu platu. Međutim, kada registruje poljoprivredno gazdinstvo i proširi živinarnik stvoriće se uslovi da jaja prodaje u svim gradskim trgovinama i marketima i da ostvari ozbiljniju distribuciju.

U tom slučaju će, kako planira, jato pojačati s nekoliko hiljada prepelica, što bi bio i ozbiljan posao i ozbiljna zarada, ali za to je potrebno i da pribavi različite sertifikate, od veterinarskih pregleda životinja, koje i sada radi, preko kontrole jaja i njihovog kvaliteta, pa sve do sertifikovanja uslova skladištenja jaja, uslova njihove distribucije i slično.

"Trenutno proizvodim oko 150 jaja dnevno, od čega je takođe fina zarada, ali svaka veća proizvodnja znači i veću zaradu, tako da, ako uskoro uspijem povećati proizvodnju deset puta, što planiram, mogu imati odličnu zaradu", priča Aleksandar, svjestan da su za to potrebna i dodatna sredstva.

Ptice najviše hrani voćem i povrćem, odnosno više povrćem, i to koprivom, koje u Vučijoj ima dosta i koja je, zajedno sa zelenom salatom i blitvom, puna željeza, pa i jaja prepelice, između ostalog, jačaju i krvnu sliku onih koji ih konzumiraju.

Sredanovići proizvode organsku hranu za svoje potrebe, ali i za svoje ptice, jer imaju veliko imanje, na kojem i žito siju, a osim toga imaju i svoj vinograd, voćnjake, 200 košnica pčela. Na imanju mu živi otac, tako da uz svakodnevni dolazak sa suprugom sve uspijevaju stići i u tome, kako reče, maksimalno uživati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije