Privreda

Odobreno 450 zahtjeva za subvencije kamata na stambene kredite

Odobreno 450 zahtjeva za subvencije kamata na stambene kredite
Foto: N.N. | Odobreno 450 zahtjeva za subvencije kamata na stambene kredite za mlade

​BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o realizaciji Posebnog programa subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u ovoj godini u okviru kojeg su raspisana dva konkursa za izbor korisnika subvencija i odobreno 450 zahtjeva.

Za ove namjene u ovoj godini, po rebalansu budžeta, obezbijeđeno je 1.610.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove obuhvata subvencionisanje stambenih kredita dobijenih pod povoljnijim uslovima i mladim ljudima pomaže da riješe stambeno pitanje, kao prioritetno u životu, te osnivanje i razvoj zdrave porodice, kao i povećanje nataliteta i ostanak mladih u Republici Srpskoj.

Poseban program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove realizuje se od 2008. godine, a ukupan broj dodijeljenih subvencija od početka realizacije ovog programa, uključujući i posljednji raspisani konkurs, iznosi 3.848.

Od 2008. do kraja 2019. godine na ovaj program će biti utrošeno oko 11.500.000 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o realizaciji aktivnosti za sprovođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj sa prijedlogom Akcionog plana.

Akcionim planom sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog vaspitanja predviđeno je, između ostalog, uvođenje besplatnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu sa smetnjama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja, uvođenje poludnevnih i trosatnih predškolskih programa, te podizanje svijesti roditelja, stručne i ostale javnosti o važnosti ranog učenja i učešća kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

U oblasti osnovnog obrazovanja predviđeno je razvijanje nastavnih planova i programa za osnovno vaspitanje i obrazovanje sa fokusom na ishode učenja, inoviranje udžbenika, štampanih i digitalizovanih u skladu sa inoviranim nastavnim planovima i programima, kontinuirana obuka nastavnika i razvijanje programa dodatne nastave za darovite učenike.

U oblasti srednjeg obrazovanja predviđeno je inoviranje nastavnih planova i programa za učenike srednjih škola, donošenje standarda kvaliteta udžbenika, upisne politike zasnovane na listi zanimanja koja je definisana Uredbom o standardima zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, te uvođenje više praktične nastave.

Ministarstvo prosvjete i kulture će, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, Zavodom za obrazovanje odraslih i stručnim tijelima formiranim u okviru procesa reforme obrazovanja u narednom periodu raditi na ostvarivanju mjera i aktivnosti utvrđenih Akcionim planom uz poštivanje postavljenih rokova za realizaciju, nosilaca aktivnosti i očekivanih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije