Privreda

Opterećenje rada i poskupljenje struje zatvaraju firme u FBiH

Opterećenje rada i poskupljenje struje zatvaraju firme u FBiH
Foto: Ilustracija/Arhiva | Opterećenje rada i poskupljenje struje zatvaraju firme u FBiH

​SARAJEVO - Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH), Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira i Sindikat hemije i nemetala FBiH upozorili su da će populističko nadmetanje vlasti i opozicije u ovom entitetu ko će predložiti veći iznos minimalne plate, uz najveće opterećenje cijene rada u svijetu, te poskupljenje struje, za rezultat imati zatvaranje firmi i gašenje radnih mjesta.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, koja predstavlja nastavak zajedničkih aktivnosti Udruženja poslodavaca i sedam sindikata iz realnog sektora, definisanih Zajedničkom platformom koja je potpisana sredinom ove godine, naglašeno je da je hitno potrebno smanjiti opterećenja na rad.

Oni su istakli da FBiH ima najveće opterećenje rada na svijetu, te da od 1.500 KM koje radnik zaradi u ovom trenutku vlasti uzimaju 670 KM, a radniku ostaje 830.

Prijedlog poslodavaca je da se doprinosi smanje na 30 odsto, čime bi država uzimala do 450 KM, a radnik bi dobijao 1.050 KM, što bi predstavljalo povećanje plate za više od 200 KM u odnosu na postojeće stanje, saopšteno je iz ovog udruženja.

"Na planeti Zemlji nema entiteta na kojem radnici manje sredstava donesu kući u odnosu na ono što zarade, nego što je u FBiH. Povećanje svih plata, ne samo minimalnih, u FBiH je interes poslodavaca i radnika", istakli su poslodavci, te dodali da su jedina rezerva za značajno povećanje plata upravo porezi i doprinosi na nju.

Poslodavci su saglasni da kompletan iznos koji ostane nakon smanjenja poreza i doprinosa treba dati za povećanje plata, jer im je, kako su naveli, stalo da imaju zadovoljne radnike.

Oni su naglasili da je u Republici Srpskoj već niže opterećenje na cijenu rada, kao i da će od 1. januara naredne godine ono iznositi 31 odsto, dok je u FBiH opterećenje 42,5 odsto.

Naglašeno je da ne postoji nijedan opravdan razlog za poskupljenje struje za privredu u FBiH za 150 do 200 odsto, posebno ako se zna da nijedna zemlja u svijetu nije povećala cijene električne energije za više od 33 odsto.

Poslodavci su naveli da se Vlada FBiH i elektroprivrede još definitivno ne oglašavaju u vezi sa zahtjevom poslodavaca, te da kupuju vrijeme.

"U međuvremenu naše članice dobijaju ugovore za nabavku električne energije po cijenama čak za 220 odsto većim u odnosu na one koje plaćaju sada. Posljedice tako drastičnih povećanja cijena električne energije za privredu najviše će osjetiti građani", istakli su iz Udruženja poslodavaca.

Oni su dodali da će, ukoliko federalna Vlada i odgovorni ne promijene svoj stav, poslodavci imati dvije mogućnosti - smanjiti plate ili otpuštati radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije