Privreda

Osam timova u potrazi za najboljom poslovnom idejom

Osam timova u potrazi za najboljom poslovnom idejom
Osam timova u potrazi za najboljom poslovnom idejom

BANJALUKA - U Banjaluci se danas završava "Startap vikend", u okviru kojeg 40 mladih ljudi iz BiH, raspoređenih u osam timova, rade na osmišljavanju svoje poslovne ideje.

Najbolju poslovnu ideju nagradiće Inovacioni centar Banjaluka, koji će otvoriti vrata mladim preduzetnicima i omogućiti im da postanu njihovi stanari i koriste set usluga koje će pomoći timu da ideju razviju u proizvod ili uslugu.

Student Fakulteta političkih nauka Stefan Ličina predstavio je ideju svog tima - plantažno gajenje tartufa u simbiozi sa hrastom i lijeskom.

On je istakao da Republika Srpska spada u mali broj zemalja koje imaju priliku za uzgajanje tartufa, jer je u mrkonjićkim šumama pronađeno 12 vrsta tartufa, pa čak i u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

Ličina kaže da je do sada zadovoljeno samo pet odsto svjetske tražnje za tartufima, koji se koriste za 75 različitih namjena, prvenstveno u kulinarstvu, ali imaju i ljekovita svojstva.

"Dobar je afrodizijak. Postoji priča da je Napoleon dobio sina nakon što je pojeo 25 tartufa", rekao je Ličina.

Student iz Banjaluke Petar Radulović kaže da je ideja njegovog tima proizvodnja i prerada heljde.

"U prvoj fazi želimo da se bavimo proizvodnjom brašna, a u drugoj proizvodnjom jastuka od heljde, koja pozitivno djeluje na čovjeka", rekao je Radulović i dodao da 16 odsto Japanaca spava na jastucima od heljdine ljuspice.

"Startap vikend", u okviru "Globalne sedmice preduzetništva", organizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH i USAID-om.

Prošle godine najbolju ideju, za proizvodnju suvog leda, ponudili su studenti iz Mostara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije