Privreda

Otvoren 5. "Salon žilavke": Simbol Hercegovine spaja ljude i razvija poljoprivredu

Otvoren 5. "Salon žilavke": Simbol Hercegovine spaja ljude i razvija poljoprivredu
Foto: N.N. | Otvoren 5. "Salon žilavke": Simbol Hercegovine spaja ljude i razvija poljoprivredu

TREBINJE - U Vinskoj galeriji "Vukoje" u Trebinju u utorak veče održan je peti "Salon žilavke" koji je okupio rekordan broj učesnika.

Osim žilavki od mnogobrojnih proizvođača vina, na ovoj manifestaciji su se predstavili i vrhunski proizvođači sira, pršuta i maslina, a sve u cilju promocije Trebinja i Hercegovine kao turističke destinacije.

Događaju su prisustvovali vinski novinari, somelijeri, enolozi i drugi gosti, a podršku i partnerstvo je pružio USAID.

"Žilavka je ovdje sa nama 2.000 godina, i kao najstarija sorta je simbol Hercegovine i jedne neraskidive veze svih gradova na ovom području. Jer žilavke ima od krajnjeg istoka pa sve do zapada, to je jedina sorta koja veže i povezuje ovu regiju i ne samo ljude koji žive na ovom području već i poljoprivredu našeg kraja", rekao je Radovan Vukoje na otvaranju "Salona žilavke 2021".

Kako Vukoje ističe žilavka je lokomotiva na vozu razvoja hercegovačke poljoprivrede, ona uz sebe vuče sirare i pršutare koji su se i ove godine priključili salonu, a ono što ističe kao posebno zadovoljstvo jeste da su se od ove godine i maslinari priključili cijeloj priči.

Manifestaciju je svečano otvorila glumica Nataša Ninković, koja je rekla da je ponosna na porodicu Vukoje koja je sve ovo uspjela organizovati, kao i da je srećna što se žilavka vratila tamo odakle je ponikla - u Trebinje, te što cijela Hercegovina postaje sve prepoznatljivija na vinskoj mapi regiona ali i dalje.

Ove godine Salon žilavke je organizovan uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, a Mirna Jelčić, direktorica za regiju Hercegovina, USAID turizma je istakla da je sa njihove strane jako puno truda i ljubavi uloženo u ovaj događaj.

"USAID turizam je tu da podrži sve događaje koji će BiH staviti na svjetsku mapu i koji će od nje učiniti svjetski poznatu destinaciju. Hercegovačka vinska cesta nosi sve te vrijednosti kojima se možemo ponositi. Ovaj događaj utjelovljuje sve ono što mi želimo da vinska cesta predstavlja, saradnju vinara i njihov fantastičan proizvod, trud, gastronomske delicije i veoma veliki trud i ljubav uloženi u sve što se radi", naglasila je Jelčić.

Koliko je žilavka jedinstvena i koliko spaja i povezuje ne govori samo činjenica da na jednom mjestu okuplja veliki broj ljubitelja vina, već je zanimljiva i priča Podruma Begić koji su bili jedni od izlagača na ovogodišnjem Salonu žilavke.

Naime, njihova priča počinje u malom selu Prolog ( Ljubuški - BiH )  i njegovom polju "Rastok" koje se prostire na dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, te na dvije poznate vinske regije, Zapadnu Hercegovinu i Dalmaciju, tako da kroz šalu ističu da u berbu moraju da idu sa pasošem.

Međutim kao i ljudi na ovim prostorima nikada nisu poznavali granicu između dvije države, žive povezani, u skladu sa prirodom, poštivanjem i tradicijom, koristeći samo ono najbolje što mogu dobiti od obe strane. Upravo ta činjenica stvorila je jednu lijepu priču.

Stoga, Vinska cesta Hercegovine je zaista projekt koji je na najljepši mogući način zaokružio turističku ponudu Bosne i Hercegovine, a Salon žilavke je samo jedan prozor u svijet kroz koji se vidi sva raskoš i potencijal ovog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije