Privreda

Otvoren šesti salon žilavke: 80 odsto vinarija u BiH dolazi iz Trebinja

Otvoren šesti salon žilavke: 80 odsto vinarija u BiH dolazi iz Trebinja
Foto: Nezavisne/Minja Šuković | Otvoren šesti salon žilavke: 80 odsto vinarija u BiH dolazi iz Trebinja

TREBINJE - U Vinskoj galeriji "Vukoje" u Trebinju večeras je otvoren šesti Salon žilavke koji je okupio 24 proizvođača vina i hrane iz Hercegovine.

“Drago mi je da su svi ovdje koji volie žilavku, jer ona je biser koji moramo čuvati”, rekao je Radovan Vukoje, vlasnik podruma "Vukoje" koja je organizator Salona žilavke na samom otvaranju.

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je rekao novinarima da je posljednjih godina u oblasti vinarstva napravljen veliki iskorak u odnosu na prethodne godine.

On je istakao da je značajno da je večeras prisutan i veliki broj trebinjskih vinara, da te da će grad Trebinje i u narednom periodu podržati sve koji žele da se bave proizvodnjom i preradom grožđa.

“Ja žilavku povezujem sa narodom koji ovdje živi i koji je opstao na ovim prostorima u svim teškim vremenima. Upravo ovaj salon žilavke dovoljno govri o tome da hoćemo da približimo ono što je to autohtono i ono što je žilavka u odnosu na ostala vina”, istakao je Ćurić.

Dodao je da je večeras na Salon žilavke došao veliki broj turista te da mu je izuzetno drago što na ovaj način šire jednu lijepu sliku.

“Ono što je za nas značajan podatak jeste da se 80 odsto vinarija u Bosni i Hercegovini nalazi u Trebinju, što dovoljno govori o ovom gradu”, rekao je Ćurić dodavši kroz smijeh da je od vinara naučio da se “vino viljuškom pije”, te objasnio da uz dobru hranu idu i dobra vina.

Ovo je potvrdio i Velo Jokanović iz “Pršutane Joksnović koji je na naše pitanje da li bolje ide žilavka uz pršut ili pršut uz žilavku odgovorio da je prva opcija svakako bolja.

“Uvijek je bolje prvo podmazati pršutom, pa onda piti dobro vino”, dodao je Jokanović.

Među vinarima koji je večeras predstavio svoja vina je bio i Ivo Kutle iz Vinarije "Domano" iz Domanovića, rekao je da je od početka održavanja ove manifestacije prisutan, te da bi volio da ona iznjedri standardizaciju žilavke.

"Žilavka je autohtona mikrozona za ovaj prostor i ona je jedinstvena. U vinariji `Domano` smo napravili pjenušac na bazi izričito žilavke. Imamo ono što nema niko drugi", rekao je Kutle.

Večeras su se na Salonu žilavke predstavile 24 vinarije sa preko 60 vina, koje su predstavile svoja vina od istoka do krajnjeg zapada.

Šesti Salon žilavke otvorio je glumac Goran Bogdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije