Privreda

Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine

Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine
Foto: Tanjug | Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine

BEOGRAD, BANJALUKA - Izgradnja dionice autoputa koji bi u budućnosti trebalo da poveže Beograd i Sarajevo, počeće 2020. godine, a gradiće se dvije trase, i to Sremska Rača - Kuzmin i Požega - Užice - Kotroman, ukupne vrijednosti oko 1,05 milijardi evra.

Prva dionica koja će početi da se gradi je ona koja izlazi na Savu kod Sremske Rače.

Komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dionice od Sremske Rače do Kuzmina potpisali su juče Zorana Mihajlović, ministar saobraćaja i infrastrukture, i Mehmet Turhan, ministar transporta Turske, koji su istakli da se radi o značajnom projektu za ekonomsko povezivanje i stabilnost regiona.

Inače, dionica Sremska Rača - Kuzmin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova je oko 220 miliona evra, dok je dionica Požega - Kotroman duga oko 60 kilometara i vrijedna je oko 830 miliona evra. Kada je u pitanju BiH, ključno je pitanje kojom će se trasom kroz BiH nastaviti autoput sa granice sa Srbijom prema Sarajevu. S jedne strane, uglavnom u Federaciji BiH su oni koji smatraju da taj autoput treba da ide iz Bijeljine preko Brčkog i Tuzle do Sarajeva, dok je zvaničan stav u Republici Srpskoj da taj autoput treba da ide od Kotromana preko Višegrada i Goražda do Sokoca i Pala pa prema Sarajevu. U BiH nema čak ni saglasnosti da li od granice sa Srbijom prema Sarajevu treba da se gradi brza cesta ili autoput.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske pozdravili su potpisivanje ugovora za projektovanje i izgradnju dionice autoputa Beograd - Sarajevo i istovremeno podsjetili na dionicu koju je definisala Republika Srpska.

"Prostornim planom RS i strateškim dokumentima, ali i listom prioriteta koji su sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH, predviđena je izgradnja brzog puta na trasi Istočno Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Republike Srbije, kao i izgradnja autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica sa Republikom Srbijom", rekli su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Koju god dionicu dogovore unutar BiH, izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorom 10 i 11 unutar Srbije.

"Povezivanje je ključ uspeha. Ugovor je vredan 250 miliona evra i to je početak projekta povezivanja Srbije i BiH koji će omogućiti razvoj regiona. Nema uspeha bez povezivanja i zato je današnji dan važan", rekla je Mihajlovićeva.

Na projektu autoputa Beograd - Sarajevo radiće Vlada Srbije, JP "Putevi Srbije" i turska kompanija "Tašjapi".

Nakon potpisivanja ugovora Turhan je rekao da je sporazum samo početak saradnje u oblasti infrastrukture te da Turska Srbiju smatra veoma važnim faktorom kada je riječ o stabilnosti regiona, a jedan od pokazatelja koliko Turska pridaje značaja Srbiji je i taj što je, kako kaže, "smatra susjedom".

Na dobre odnose Srbije i Turske, ali i BiH, podsjetio je i Rasim Ljajić, ministar trgovine u Vladi Srbije, koji je naglasio da su mnogi smatrali da je trilaterala pričaonica i da služi za slikanje, ali da je njen rezultat vidljiv i da je to projekat autoputa.

"Malo je ko verovao da će ovaj projekat ikada biti realizovan, jer je skup, ali je od izuzetne ekonomske i društvene važnosti", rekao je Ljajić, ističući da o njegovom ekonomskom značaju ne treba puno govoriti, jer Srbija sa BiH ima najveći obim razmjene, a ubjedljivo najgoru infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije