Privreda

Podsticaji privrednicima u Doboju otvaraju radna mjesta

Podsticaji privrednicima u Doboju otvaraju radna mjesta
Foto: Srna | Podsticaji privrednicima u Doboju otvaraju radna mjesta

DOBOJ - Tridesetak privrednika iz dobojske regije ispunilo je uslove javnog poziva koje je raspisalo resorno ministarstvo i dobilo podsticaje za unapređenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Đorđe Gajić, direktor preduzeća "Elgrad" iz Teslića, koje zapošljava oko 270 radnika nakon potpisivanja ugovora je pojasnio u šta će uložiti novac.

"Investirali smo u proizvodnju šperploče, to je industrijska, automatska proizvodnja. Investicija je preko pola miliona KM, ministarstvo nam je pomoglo sa iznosom od 45.000 KM. Kupujemo mašine, liniju za proizvodnju šperploče, pošto već radimo i prodajemo ga kao poluproizvod, ova mjera nam pomaže da proizvodimo finalni proizvod, koji može ići u Evropu, i s time ćemo zaposliti dodatni broj radnika", rekao je Gajić.

Firma "Eko vit ambalaža" iz Doboja podsticaj je iskoristila za kupovinu CNC mašine.

"Imamo 12 uposlenih, pretežno se bavimo proizvodnjom kartona i kartonske ambalaže, i izradom svijetlećih reklama", kaže Vladimir Despotović, predstavnik firme.

Uslove javnog poziva za nabavku novih tehnologija i opreme u RS je ispunilo ukupno 207 privrednih subjekata, ističe Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, ukupan iznos podsticajnih sredstava je sedam miliona KM, a otvoreno je 330 radnih mjesta.

"Sigurno je da ćemo za iduću godinu, ja se nadam ako ništa uduplati taj iznos jer se i pokazalo kroz sam podsticaj da se podiže produktivnost, konkurentnost naše privrede koja na taj način uspijeva da osvoji nova tržišta", izjavio je Petričević, te dodao da će javni poziv biti raspisan u februaru iduće godine.

Preduzeće "Metalac MBM" iz Dervente koja je novac od podsticaja ove godine uložila u nabavku lasera za sječenje materijala, kao i CNC probijač, već se sprema za novi javni poziv.

"Pripremamo drugu investiciju, a pošto nam je 85 posto naše proizvodnje iz oblasti građevinarstva pripremamo jedan novi proizvod koji će zahtijevati daleko veća ulaganja, a evo i da se pohvalim, prije desetak dana pustili smo jednu novu halu u proizvodnju od 2.700 kvadrata, tako da imamo prostor, i nadamo se iduće godine da se vidimo opet ovdje", rekao je Slobodan Golub, direktor firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije