Privreda

Pratite nas na Google news

Pogledajte kako će izgledati tunel Prenj, najduži u regionu

Pogledajte kako će izgledati tunel Prenj, najduži u regionu
Foto: Screenshot | Pogledajte kako će izgledati tunel Prenj, najduži u regionu
N.N.

SARAJEVO - Raspisan je tender za izgradnju dionica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever, dužine 35 kilometra, te Mostar sjever - Mostar jug, dužine 15 kilometara, čime je započeta procedura odabira izvođača za izgradnju ovih dionica, objavili su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JP Autoceste FBiH.

"Nabavka radova za izgradnju će se vršiti po principu Žutog FIDIC-a uz elemente Zelenog FIDIC-a kako bi se u progledu konačne cijene izgradnje rizik investitora smanjio na minimum. Na cijeloj dionici od Ovčara do petlje Mostar jug će se graditi 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje", saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Ističu da je najsloženiji građevinski poduhvat na ovoj dionici zapravo tunel Prenj, čija je dužina po projektu 10,165 kilometar, što ga čini najdužim tunelom u regionu.

"Zbog velike dužine prilikom projektovanja i izgradnje, te kasnije eksploatacije tunela bit će nužno primjeniti posebne mjere sigurnosti u tunelima u skladu sa Direktivom 2004/54/EC", dodaje se u saopštenju.

Naznačeno je da su Autoceste FBiH osigurale ponudu za zajedničko finansiranje Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 600 miliona evra.

"Uz ovakav finansijski aranžman otvara se i mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva u iznosu do 120 miliona eura. Također za dionicu Mostar sjever – Mostar jug je osiguralo ponudu za zajedničko finansiranje od strane konzorcija domaćih banaka i EBRD u ukupnom iznosu od 240 miliona eura, što otvara mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva iznosu do 12 miliona eura", saopštili su, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije