Privreda

Pratite nas na Google news

Pokrenuo posao u Goraždu i razmišlja da se vrati iz Njemačke

Pokrenuo posao u Goraždu i razmišlja da se vrati iz Njemačke
Foto: Facebook | Pokrenuo posao u Goraždu i razmišlja da se vrati iz Njemačke
N.N.

Ekrem Fejzić je u ranoj mladosti, s 20 godina otišao na rad u Njemačku. Pola vijeka kasnije, put ga vraća u grad na Drini. Kaže da je pokretanje posla i stvaranje nečeg trajnog u Goraždu za njega uvijek bila "nezavršena zadaća" te je sada odlučio da je privede kraju.

Na zidinama ranije planirane velike porodične kuće izgradio je motel, koji polako postoje prepoznatljiva adresa za preduzetnike i turiste koji posjećuju Goražde. Priča o Ekremu je priča o povratku i mogućnostima koje nudi povezivanje lokalnih zajednica s bh. dijasporom, piše portal "Klix.ba".

"Rođen sam 1951. godine, završio sam Školu učenika u privredi, do 70-ih sam se dodatno školovao u Tehničkoj školi. Sa 20 godina sam odlučio da krenem za Njemačku, s namjerom da tamo budem godinu-dvije, da nešto zaradim, da se ponovno vratim, ali od te godine prođe skoro 50 godina, čitav jedan život. Želja za ovim gradom je uvijek ostala, svake godine bih dolazio dva ili tri puta godišnje. S motelom Fejzić došlo je vrijeme da zaokružim tu priču", s osmijehom govori Ekrem za pomenuti portal.

U Njemačkoj je radio kao poslovođa na postavki aluminijskih fasada, a 90-ih godina je krenuo s pokretanjem samostalne firme, koju danas vodi njegova kćerka.

"Uspješno sam radio u Njemačkoj, stekao sam znanja. U Njemačkoj sam pokrenuo biznis koji postiže dobre rezultate. Nikad nisam odustajao od ideje da nešto pokrenem, te na kraju svog radnog vijeka ovo napravim u BiH. Htio sam pomoći ljudima koji dolaze da rade, da nekome bude dobro od toga što radimo. Drago mi je vidjeti ove mlade ljude koji su posao našli u ovom motelu. U svemu tome dijelimo taj entuzijazam da ova ideja može uspjeti", dodaje Ekrem.

Ekremova priča je prepoznata i u okviru programa tehničke podrške USAID Projekta "Diaspora Invest". Fejzić poručuje da je izuzetno važno poslati ohrabrujuću poruku bh. dijaspori da se vrati, te uloži svoje znanje i novac u rodni kraj.

"Ja sam na putu da se vratim u Goražde. Osiguravam još uvijek podršku oko nabavke i poslova za moju firmu u Njemačkoj, ali sve više vremena provodim ovdje. Dobro znam šta znači u svijetu se boriti, ali se ja nadam da će se mnogi vratiti. Ovdje se može dobro živjeti, ima vremena za odmor, za sadržaj. Ne pada nigdje ništa, niti je tamo padalo, niti će ovdje, moramo raditi i pokrenuti našu zajednicu", zaključuje Ekrem Fejzić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije