Privreda

Pola miliona KM za očuvanje tradicionalnih i starih zanata

Pola miliona KM za očuvanje tradicionalnih i starih zanata
Foto: Fena/Arhiva | Pola miliona KM za očuvanje tradicionalnih i starih zanata

SARAJEVO - Vlada Kantona Sarajevo je usvojila Program očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu za tekuću 2023. godinu po kojem će finansirati ili sufinansirati projekte sa 500.000 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će sprovođenje ovog programa početi objavljivanjem javnog poziva na koji će se moći prijaviti zainteresovani kandidati.

Programom je obuhvaćeno 67 tradicionalnih i starih zanata koji mogu aplicirati projektima nabavke mašina, uređaja i alata, unutrašnjeg uređenja poslovnog prostora, nabavke resad cipromaterijala i nabavke u oblasti prevoza putnika zaprežnim vozilima.

"Donošenje navedenog programa ima za cilj da  očuva tradicionalne i stare zanate koji neupitno predstavljaju važan dio našeg kulturnog nasljeđa i identiteta. Na taj način ćemo sačuvati našu bogatu kulturnu baštinu koja se prenosi sa generacije na generaciju. Želimo stvoriti ambijent u kojem će zanatlije, koje su godinama usavršavale vještine, sada prenijeti svoja znanja i iskustva na nove generacije", istakao je ministar privrede Zlatko Mijatović, prenosi Fena.

Svaki od tradicionalnih zanata specifičan je na svoj način, ima jedinstvenu priču, dizajn i tehniku. Ovim programom se želi očuvati raznolikost kreativnih izraza i tradicije, što pruža, između ostalog, i autentično iskustvo u turističkoj ponudi Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije