Privreda

Poskupljenje struje: Hoteli i trgovci traže 45 evra po megavat-času, ERS nudi 72

Poskupljenje struje: Hoteli i trgovci traže 45 evra po megavat-času, ERS nudi 72
Foto: Rodrigo Salomon/Pixabay | Poskupljenje struje: Hoteli i trgovci traže 45 evra po megavat-času, ERS nudi 72

BANJALUKA, BIJELJINA - Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva ne prihvataju ponuđeno povećanje cijene električne energije i diskriminatorski odnos prema sektoru usluga u odnosu na ostale grane privrede, jedan je od zaključaka jučerašnje sjednice privrednih društava iz Udruženja trgovine i Udruženja turizma i ugostiteljstva, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske.

Naime, "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) najavila poskupljenja struje za privredu u Srpkoj, gdje će većina preduzeća plaćati 53 evra po megavat-času, dok bi velikim hotelima, ali i trgovinama cijena struje novim ugovorima trebalo da bude uduplana.

Privrednici iz oblasti trgovine i ugostiteljstva traže da im struja bude 45 evra po megavat-času, umjesto ponuđenih 67 za trgovačke centre, odnosno 87 evra za velike hotele, kojima je, kako nezvanično saznajemo, "Elektroprivreda RS" naknadno ponudila cijenu od 72 evra.

Iz Privredne komore RS kazali su da od "Elektroprivrede RS" zahtijevaju da hitno preispita donesene odluke i da se cijena električne energije za potrošače iz kategorije trgovine i ugostiteljstva koriguje na 45 evra po megavat-času.

"Dostavljeni ugovori o potpunom snabdijevanju električnom energijom subjektima iz navedenih privrednih grana predviđaju povećanje cijene električne energije koje ide i preko 100 odsto, što u ionako složenim ekonomskim uslovima dodatno i ozbiljno ugrožava njihovo dalje poslovanje", dodaju iz Komore.

Ističu da se predloženim povećanjem direktno ugrožava i ispunjavanje svih drugih obaveza, sa velikom izvjesnošću potpunog i trajnog prekida poslovanja za mnoge subjekte, što ima dalekosežne posljedice po društvo u cjelini. "Ovakve nagle promjene cijena na više iznose potpuno su neprihvatljive i s aspekta planiranja poslova i plasmana proizvoda i usluga za narednu godinu", pojasnili su iz Privredne komore RS.

Kako hotelijeri kažu, novi ugovori su već na njihovim stolovima.

Miloš Stanišić, menadžer etno-sela "Stanišić" iz Biljeljine, u razgovoru za "Nezavisne novine" kazao je da je skok cijene struje u pandemiji dodatni udar na hotelijerstvo.

"Umjesto da podstiču ovu oblast da ostanemo da normalno poslujemo, ovo je samo mjera koja će dodatno otežati poslovanje", kazao je on.

Dodao je da je, što se tiče etno-sela, rast cijene struje za preko 50 odsto.

"Nije ni tajna da mi na mjesečnom nivou plaćamo oko 35.000 KM za struju, a s ovim povećanjem to bi bili nemjerljivi gubici. Umjesto da sredstva usmjerimo na nova radna mjesta ili bar da očuvamo postojaće, mi ćemo morati da dajemo više novca za struju", kazao je Stanišić.

U banjalučkom hotelu "Courtyard by Marriott" kazali su da će novim ugovorom struja za njih da poskupi 111 odsto.

"Ne vidim zašto na nas ne gledaju kao na ostali dio privrede kada plaćamo poreze, radnike i obaveze prema njima. Mi nismo banke niti neke visokoprofitne kategorije da nam se tolike obaveze nameće", kaže Mišo Kuzmanović, vlasnik hotela, i ističe da je u Srpskoj svega 11 velikih hotela koji treba da plaćaju veći iznos za struju.

"U njemu je nova cijena po megavat-času 87 evra, duplo viša nego ona koja je plaćana ranije", kazao je Kuzmanović.

I Mirjana Čomić, direktorica hotela "San" Laktaši, kazala je da je zdravstveni turizam u Srpkoj generalno izložen velikim izazovima zbog pandemije prvenstveno jer su njihovi gosti dominantno osobe starije životne dobi iz Slovenije i Hrvatske.

"Povećanje cijene električne energije za 111 odsto neminovno vodi do povećanja cijena naših usluga, što dodatno ugrožava perspektivu u smislu bar djelimičnog oporavka, kako na inostranom, tako i na domaćem tržištu", kazala je Čomićeva.

Dodala je da smanjenje obima poslovanja uslovljava i smanjenje broja radnika, a u konačnici i potpuni i trajni prestanak poslovanja.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, kaže za "Nezavisne novine" da ovo nije povoljan trenutak za povećanje cijene električne energije za privredu.

"'Eletroprivreda RS' je javno preduzeće koje mora biti u funkciji razvoja privrede i društva u cjelini", kazao je Ćorić, koji ističe da država treba energičnije tome da pristupi.

"Država treba da bude glavni regulator kretanja cijena električene energije u privredi RS, a ne da se to prepusti željama i potrebama 'Elektroprivrede RS' ne ulazeći u suštinu da nešto mijenjuju u sopstvenim redovima", kazao je Ćorić.

Kako je rekao, privrednici prihvataju da treba da dođe do rasta cijene elektirčne energije, ali na razumnim osnovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije