Privreda

Pratite nas na Google news

Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške

Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške
Foto: RTRS | Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške
Dejan Šajinović

ZAGREB Predstavnici "Hrvatskih cesta" potpisali su danas u Zagrebu ugovor o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške sa zajednicom privrednih subjekata koju čine "Integral inženjering" a.d., "Đuro Đaković montaža" d.o.o. i "Zagreb montaža" d.o.o.

Kako je "Nezavisnim" rekao Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH, ovim je konačno započeo proces izgradnje mosta, za koji je rekao da je od velikog značaja za BiH, jer će rasteretiti postojeći saobraćaj i povezati sjeverozapadni dio BiH sa Hrvatskom i Evropom.

"Izvođači imaju rok od 105 dana uvođenja u radove i nakon toga 30 mjeseci da se izgradnja okonča. Nadamo se da će radovi proteći bez teškoća i da ćemo izbjeći one probleme koje smo imali na mostu kod Svilaja", rekao je Pejić.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da se nada da će brzo biti okončane neophodne procedure.

"Očekujemo da će brzo biti okončana procedura kada je riječ o nadzoru izvođenja radova i da nakon toga radovi brzo da počnu. Nebitno je da li će to biti avgust ili septembar", rekao je Višković.

Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS" rekao je da se na momente činilo da je realizacija ovog projekta nemoguća misija, ali da je na kraju prevladao razum i potreba za spajanjem i zajedničkim razvojem.

"Bez puteva i mostova nema ni napretka. Kakav i koliki će taj napredak biti, vidjećemo kada most bude izgrađen", rekao je on i dodao da će od mosta, osim šire zajednice, korist imati i 'Autoputevi' RS, jer se očekuje da će most uticati na povećanje prihoda od putarina. Ukupna vrijednost izgradnje mosta je oko 19,5 miliona evra, bez poreza na dodatu vrijednost, a iznos će popola platiti Hrvatska i BiH. Uz to, planirano je da Hrvatska investira još pedesetak miliona evra za pristupne saobraćajnice i priključak na autoput Zagreb  Beograd.

Inače, u Narodnoj skupštini RS juče je održana posebna sjednica posvećena odobravanju kredita od 150 miliona evra za nastavak izgradnje koridora 5c koji prolazi kroz RS, a do zaključenja ovog broja nije završena rasprava niti održano glasanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije