Privreda

Predstavljeno bogatstvo tradicionalne kuhinje

Predstavljeno bogatstvo tradicionalne kuhinje
Foto: N.N. | Predstavljeno bogatstvo tradicionalne kuhinje

JAHORINA - Serijal "Kuhinjica" proteklog vikenda, zajedno s Ministarstvom trgovine i turizma RS, organizovao je promociju domaće gastro-ponude u hotelu "Bistrica" na Jahorini.

Na trodnevnoj promociji učesnici su imali priliku da uživaju u tradicionalnim jelima, među kojima su bila jela od bundeve, hercegovački proizvodi i specijaliteti poput pršuta, sira, meda, smokava i proizvoda od smokava, graha poljaka, cicvare, priganica, ali i vina, te loze i rakije od smokve, a degustiran je tradicionalni svadbarski kupus.

Dejan Čavić, generalni direktor "Kuhinjice", podsjetio je da ovaj serijal postoji već 11 godina.

"Što se kulinarstva tiče, tu smo napravili niz projekata, a bazirali smo se na zdravu hranu i na pravilan način pripreme hrane, što je doprinijelo poboljšanju kvaliteta kulinarstva na ovim prostorima", kazao je Čavić.

Kako je naglasio, sada će u fokusu biti tradicionalna jela pripremljena na savremene načine, kako bi sačuvali što više nutritivnih vrijednosti u njima.

"Samu produkciju ovog serijala čini 15 ljudi, ali je proširen većim brojem honorarnih saradnika", objasnio je Čavić.

Prema njegovim riječima, vrijeme koje je potrebno za jednu epizodu zavisi od samog jela koje se priprema.

"Mi možemo da snimimo između tri i 12 recepata dnevno, pri tome, sva složenija jela traju, bez obzira na to što će prilog trajati samo tri minuta", naglasio je Čavić i dodao da se snima jednom ili dva puta nedjeljno.

U promociji je učestvovala i firma "Fratello", koja je promovisala posni program, koji čine riblji specijaliteti i pasulj, kao i "Zlatiborac", s raznovrsnim suhomesnatim proizvodima, sirevima i suvim voćem.

Milena Sjerić iz Bijeljine predstavljala je proizvode od bundeve, među kojima su bili čorba, pite, štrudle i razni namazi.

Romeo Karanović iz Novog Sada, koji je na promociji pravio sač i objašnjavao kako najlakše napraviti ovo jelo, kazao je da je tajna u tome da se što jednostavnije pripremi, sa što manje začina i otvaranja.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, kazao je da su na ovom gastro-susretu predstavljeni domaći proizvodi od zapadne Krajine do Trebinja.

"Nama je cilj da se što više promovišu domaći proizvodi i zdrava hrana sa ovih prostora", zaključio je Gluhaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije