Privreda

Preduzetnici traže da prag za ulazak u PDV sistem bude 150.000 KM

Preduzetnici traže da prag za ulazak u PDV sistem bude 150.000 KM
Foto: Velibor Tripić | Preduzetnici traže da prag za ulazak u PDV sistem bude 150.000 KM

BANJALUKA - Predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka i Područne privredne komore Banjaluka uputili su nadležnim institucijama inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojom se predviđa povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 na 150.000 KM.

U slučaju da inicijativa ne bude usvojena, Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore, i Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore, rekli su da se može očekivati povećanje cijena usluga i to za najmanje 17 odsto s obzirom na to da su zbog inflacije mnogi mali preduzetnici već na pragu ulaska u PDV sistem.

"Granica od 50.000 KM velika je prepreka u poslovanju svih privrednika koji posluju u formi samostalnih preduzetnika i ako se nešto ne učini, doći će do ulaska svih u sistem PDV-a, a što će dovesti do povećanja cijena za 17 odsto, što uz postojeće cijene nije dobra perspektiva za poslovanje", rekla je Arsićeva.

Ona je pozvala sve privrednike i preduzetnike u Srpskoj i Bosni i Hercegovini da se pridruže i podrže ovu inicijativu kako bi zajedno nastupili i obezbijedili opstanak malih privrednika, posebno onih koji pružaju usluge.

"Povećanjem plata radnika došlo je do velikog rasta troškova poslovanja i promet se užurbano povećava i oni koji imaju dva zaposlena radnika u narednom periodu moraće ući u sistem PDV-a, a pitanje je da li samostalni preduzetnici mogu to da podnesu i da li će uspjeti da opstanu", rekla je Arsićeva.

Zbog niske granice za ulazak u PDV sistem, sve više malih preduzetnika prisiljeno je da bježi u sivu zonu kako bi opstali ili da, pored jednog preduzeća, osnivaju i drugo i treće preduzeće, a sve sa ciljem da se izbjegne godišnji promet od 50.000 KM i ulazak u PDV sistem.

"Inicijativa će biti ponuđena Privrednoj komori Republike Srpske, svim zainteresovanim u Srpskoj, kao i Privrednoj komori Federacije BiH i Obrtničkoj komori FBiH kako bi zajednički ta inicijativa bila upućena Savjetu ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BiH", rekao je Račić.

On je rekao da u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus svih učesnika u privrednom i političkom sistemu da se taj prag poveća, podsjećajući da su još prije pet godina podnijeli inicijativu da se prag poveća na 100.000 KM te da je tada postojala spremnost i Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se prag poveća na 75.000 KM, ali da to nikada nije dobilo epilog.

"Sadašnji sistem PDV-a je izvor sive ekonomije, pošto dobar dio preduzetnika, koji imaju namjeru da posluju ispod praga PDV-a, nije u situaciji da prijavi dva ili tri radnika i nabavi sve repromaterijale, sirovine i ostalo. Iz tog razloga pribjegava se određenim aktivnostima koje su nekad i u suprotnosti sa zakonom", rekao je Račić.

Slobodan Grgić, predstavnik mladih preduzetnika u Zanatsko-preduzetničkoj komori, rekao je da bi se pomjeranje granice PDV-a na 150.000 KM pozitivno odrazilo na mala preduzeća, jer trenutno veoma nizak prag od 50.000 KM, i sa jednim prijavljenim radnikom, male preduzetnike uvlači u PDV sistem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije