Privreda

Pregovori o izgradnji solarne elektrane Trebinje 1

Pregovori o izgradnji solarne elektrane Trebinje 1
Foto: N.N. | Pregovori o izgradnji solarne elektrane Trebinje 1

Delegacija MH "Elektrprivreda Republike Srpske", Matično preduzeće a.d. Trebinje, na čelu sa generalnim direktorom MH "ERS" Lukom Petrovićem razgovarala je u Budimpešti sa predstavnicima kompanije Lugos Renewables o uslovima za izgradnju i finansiranje Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1.

Predstavnici Elektroprivrede RS su, boraveći u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj, predočili su predstavnicima ove kompanije osnovne karakteristike buduće elektrane koja bi imala snagu od 73 megavata, a koja je planirana na Zubačkom platou nadomak Trebinja.

Investicija je  vrijedna preko stotinu miliona maraka i predstavljaće najveći solarni park na Balkanu, zbog čega je I razgovarano sa ovom mađarskom firmo, jer se radi o  renomiranoj kompaniji sa velikim iskustvom u izgradnji objekata iz  obnovljivih izvora energije, prvenstveno sloranih parkova.

U delegaciji ERS  – a su, osim Petrovića, i izvršni direktori za pravne poslove i investicije i razvoj Borislav Grubač i Jovica Vlatković, kao i direktor Solarne elektrane Trebinje 1, Milutin Mastilović.

U "Elektroprivredi Republike Srpske" je još jednom potvrđeno opredjeljenje za što većom proizvodnjom i razvoju "čiste" energije iz obnovljivih izvora, jer će to sa jedne strane sačuvati postojeće resurse i nezagađenu životnu sredinu, a sa druge će se strane u narednim godinama morati suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će podići cijene električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije