Privreda

Pri kraju izgradnja testne piste na budućem aerodromu u Bihaću

Pri kraju izgradnja testne piste na budućem aerodromu u Bihaću
Foto: N.N. | Pri kraju izgradnja testne piste na budućem aerodromu u Bihaću

BIHAĆ - Radovi na testnoj dionici poletno-sletne staze budućeg aerodroma u Bihaću nalaze se u završnoj fazi i ovih dana očekuje se izrada završnog sloja, potvrdili su iz Javnog preduzeća "Aerodrom", koje realizira ovaj projekat.

Kako je izjavio Adnan Bajrić, v.d. direktora ovog preduzeća, dužina dionice iznosi 300, a širina 45 metara, i u samu stazu su ugrađeni uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla, te će se u narednih šest mjeseci obaviti sva planirana i potrebna mjerenja.

"Sve ovo treba da potvrdi ranija mjerenja i pretpostavke da na ovom terenu može biti sagrađen aerodrom. Vjerujemo kako ćemo u nastavku projekta ovu testnu dionicu inkorporirati u poletno-sletnu stazu, čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni", kazao je Bajrić.

Ovaj projekat se finansira sredstvima koje je osigurala Vlada FBiH, a njegova realizacija usmjeriće aktivnosti ka odabiru konačne varijante izgradnje buduće piste.

Metoda izgradnje testne dionice se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste.

Inače, Vlada FBiH je u ovoj godini povećala izdvajanja za izgradnju bihaćkog aerodroma, pa je u ove svrhe izdvojeno 5,3 miliona maraka, a sem pomenutih aktivnosti, tim novcem biće nastavljena eksproprijacija privatnog zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom. U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 metara kvadratnih zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka. Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, do sada je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno osam miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 miliona maraka.

Kako bi se olakšalo finansiranje ovog projekta u proteklom periodu su vođeni razgovori o tome da se pomenuto preduzeće s grada Bihaća prenese u nadležnost Federacije BiH.

Inače, Vlada FBiH je projekat bihaćkog aerodroma uvrstila među kapitalne projekte u naredne dvije godine kako bi osigurali sredstva ili izdali garanciju potencijalnim investitorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije