Privreda

Projekat s ciljem osnaživanja pčelara

Projekat s ciljem osnaživanja pčelara
Foto: Srna | Projekat s ciljem osnaživanja pčelara

MILIĆI - Opština Milići, Udruženje za razvoj i afirmaciju društva "Nodas" iz Sarajeva i Udruženje pčelara "Matica" Milići potpisali su Memorandum o razumijevanju čiji je cilj razvoj pčelarstva i proizvodnja meda na području ove lokalne zajednice, putem projekta ukupne vrijednosti 80.000 evra.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je da je projekat "Zaštitimo pčele, spasimo eko-sistem" jedan od najznačajnijih projekata kada je riječ o pčelarstvu na području opštine Milići, u kojem opština učestvuje sa oko 28.000 evra.

"Zadovoljstvo je biti dio ovakvog projekta. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju sa `Nodasom` i u narednom periodu", rekao je Savić novinarima.

Projekt menadžer "Nodasa" Šemsudin Maljević izjavio je da je ukupna vrijednost projekta 80.000 evra i da je namijenjen pčelarima i udruženjima koja se bave pčelarstvom.

"Biće podržano 20 pčelara grantovima od 3.000 evra, a korisnici će učestvovati vlastitim sredstvima od 15 odsto. Udruženja će imati podršku od 12.000 evra, a takođe će učestvovati sa 15 odsto. Opština će učestvovati sa 35 odsto na ukupnu sumu projekta, što nije mali iznos ni za jednog od učesnika, ali rezultati koji se žele postići su prilično veliki", naveo je Maljević.

On je dodao da je ovo jak zamah za pčelare da razviju svoju aktivnost i pozvao sve zainteresovane da se prijave za projekat i da prisustvuju predavanjima koja će biti uskoro organizovana, a pčelari će biti na vrijeme obaviješteni.

Pčelar Marko Tomić iz Milića rekao je da je ovo velika šansa za pčelare i izuzetno povoljan projekat.

"Ako za nešto, što recimo vrijedi 100 KM, dajemo samo 15, a pritom imamo grant da možemo podići sredstva od 6.000 maraka, ostaje nam samo da zahvalimo donatorima jer su pčelari u Milićima zainteresovani i za individualne projekte. Mnogo hvala u ime svih pečalara", dodao je Tomić.

Projekat "Zaštitimo pčele, spasimo eko-sistem" finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, uz superviziju organizacije "Help", a sufinansijeri su opština Milići i Udruženje pčelara "Matica" Milići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije