Privreda

Protest u Jezeru: Stop rudnicima u dolini Plive

Protest u Jezeru: Stop rudnicima u dolini Plive
Foto: N.N. | Protest u Jezeru: Stop rudnicima u dolini Plive

​JEZERO - Građani Jezera, koji su nezadovoljni činjenicom da se na teritoriji ove opštine vrše geološka istraživanja o postojanju rudnih bogatstava, okupiće se danas ispred zgrade opštine kako bi poručili da ne prihvataju da se u dolini Plive obavljaju bilo kakva testiranja terena, niti eventualna eksploatacija rude, jer bi to, kako kažu, uništilo kompletan eko-sistem tog kraja.

Ovdje nije riječ o politici, poručuju za "Nezavisne novine" ekološki aktivisti, već isključivo o zaštiti ljudskih života i prirode.

"Situacija je pet do 12, a ukoliko nadležni ne odustanu od namjere da kopaju po prirodi, sve će se pretvoriti u ekološki rat u čitavoj BiH", kaže Amela Šabić Ahmečković, jedan od organizatora mirnog okupljanja, koja dodaje:

"Naš cilj je zaustavljanje rudarenja u Jezeru na više lokacija. Isključivo se borimo za ekologiju i opstanak naših života ovdje. Nadam se da će svi shvatiti da turizam i rudarenje ne mogu zajedno. Možemo reći da je Pliva nacionalni spomenik, jer se uliva u Vrbas, dolje imamo rijeke koje se mogu zatrovati. U svakom slučaju, to bi se proširilo do Banjaluke i ne znam dokle još", kazala je Šabić Ahmečkovićeva.

Ona dodaje da su aktivisti kroz više okruglih stolova na kojima je bilo riječi o ovom problemu upozoravali na posljedice koje može donijeti eksploatacija rude.

"Mogu vam reći da smo na trećem sastanku postavili 51 pitanje, proslijedili gdje treba, ali nijedan odgovor nismo dobili. Želimo da ostanemo na našim očevinama, djedovinama. Mi svoju zemlju nećemo nikome poklanjati, ne trebaju nam nikakvi rudnici", poručuje Šabić Ahmečkovićeva.

Na protestima će se pridružiti i građani iz okolnih opština - Šipovo, Mrkonjić Grad i Banjaluka. Među njima će biti i Mirela Hajder, koja trenutno živi u Francuskoj.

"Ja sam iz Francuske doputovala isključivo zbog protesta i ne samo ja, već i mnogi moji prijatelji iz dijaspore. Skup je protiv istraživanja rudarenja jer mi ne želimo ni to istraživanje. Narod se s odbornicima izjasnio protiv kopanja", kaže Hajder.

Podsjetimo, građani Jezera i okolnih mjesta i ranije su protestovali zbog geoloških istraživanja koje na teritoriji tri opštine vrši kompanija "Lykos Balkan Metals".

Situacija je dodatno dobila na značaju početkom februara, kada su iz ove kompanije saopštili da su na tri lokacije u Jezeru pronašli zlato, te da nastavljaju istraživanja.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić kaže da neće biti na protestima. Poručuje da su njena vrata svima otvorena, ali da joj nije jasno šta je cilj protesta.

"Ja stalno razgovaram sa strukom i sa svojim narodom. Otvorena sam prema svima, svakoga dana mogu doći kod mene, mogu da ukažu na sve nepravilnosti i sve za šta smatraju da je neophodno po ovom osnovu. Ne znam šta je cilj protesta, daj bože da me ubijede da su svi oni ekolozi", poručila je Ružičićeva.

Ona navodi da nije bilo nikakve potrebe za organizovanjem protesta.

"Nije bilo potrebe za protestom jer ovdje se ne radi o rudnicima, već o geološkim istraživanjima, za koja je struka već rekla da nisu štetna. Takođe, na protestu će biti i ljudi koji nisu iz Jezera, već Šipova, Tuzle, Zenice, Mrkonjić Grada... Što ne protestuju u svojim opštinama. U Tuzli i Zenici imaju rudnik pa ništa ne govore", zaključila je Ružičićeva za "Nezavisne novine".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije