Privreda

Protest u Jezeru protiv geoloških istraživanja i iskopavanja ruda

Protest u Jezeru protiv geoloških istraživanja i iskopavanja ruda
Foto: Printscreen/Facebook | Protest u Jezeru protiv geoloških istraživanja i iskopavanja ruda

​Građani Jezera, koji su nezadovoljni činjenicom da se na teritoriji ove opštine vrše geološka istraživanja o postojanju rudnih bogatstava, okupili su se danas ispred zgrade opštine kako bi poručili da ne prihvataju da se u dolini Plive obavljaju bilo kakva testiranja terena, niti eventualna eksploatacija rude, jer bi to, kako kažu, uništilo kompletan eko-sistem tog kraja.

"Naš cilj je zaustavljanje rudarenja u Jezeru na više lokacija. Isključivo se borimo za ekologiju i opstanak naših života ovdje. Nadam se da će svi shvatiti da turizam i rudarenje ne mogu zajedno. Možemo reći da je Pliva nacionalni spomenik, jer se uliva u Vrbas, dolje imamo rijeke koje se mogu zatrovati. U svakom slučaju, to bi se proširilo do Banjaluke i ne znam dokle još", rekla je Amela Šabić Ahmečković, jedna organizatora ovog protesta.

Ona je dodala da su aktivisti kroz više okruglih stolova na kojima je bilo riječi o ovom problemu upozoravali na posljedice koje može donijeti eksploatacija rude.

Podsjetimo, građani Jezera i okolnih mjesta i ranije su protestovali zbog geoloških istraživanja koje na teritoriji tri opštine vrši kompanija "Lykos Balkan Metals".

Situacija je dodatno dobila na značaju početkom februara, kada su iz ove kompanije saopštili da su na tri lokacije u Jezeru pronašli zlato, te da nastavljaju istraživanja.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić poručuje da su njena vrata svima otvorena, ali da joj nije jasno šta je cilj protesta.

"Ja stalno razgovaram sa strukom i sa svojim narodom. Otvorena sam prema svima, svakoga dana mogu doći kod mene, mogu da ukažu na sve nepravilnosti i sve za šta smatraju da je neophodno po ovom osnovu. Ne znam šta je cilj protesta, daj bože da me ubijede da su svi oni ekolozi", poručila je Ružičićeva.

Ona navodi da nije bilo nikakve potrebe za organizovanjem protesta.

"Nije bilo potrebe za protestom jer ovdje se ne radi o rudnicima, već o geološkim istraživanjima, za koja je struka već rekla da nisu štetna. Takođe, na protestu će biti i ljudi koji nisu iz Jezera, već Šipova, Tuzle, Zenice, Mrkonjić Grada... Što ne protestuju u svojim opštinama. U Tuzli i Zenici imaju rudnik pa ništa ne govore", zaključila je Ružičićeva za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije