Privreda

Rasterećenje privrede Srpske treba da se prelije u plate radnika

Rasterećenje privrede Srpske treba da se prelije u plate radnika
Foto: Ilustracija | Rasterećenje privrede Srpske treba da se prelije u plate radnika

BANJALUKA - Nakon što je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, najavio da se planira smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto, iz poslovne zajednice pozdravljaju ovu odluku i ističu da je potrebno naći model kako da se to prelije u radničke plate.

Naime, Višković je rekao da je narednim budžetom planirano rasterećenje privrede na način da se oslobodi novac za povećanje plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

Dodao je da je plan smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto.

"Takođe, preći ćemo na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto. Ostaće neoporezivi dio u tom smislu od 700 KM i sada pravimo analize. Kako god bilo, uvijek ćemo donositi mjere koje su provodive", rekao je Višković.

On je naveo da je sada pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto, dok je bila nešto više od 30 odsto u vrijeme dok su na vlasti bile stranke koje su sada u opoziciji u RS.

"Sa druge strane, prosječna plata je sada prešla 1.000 KM, a da nije bilo pandemije virusa korona, mi bismo to ostvarili još lani", rekao je Višković.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da je smanjenje stope poreza i doprinosa u stvari ispunjenje njihovih zahtjeva da se smanji ukupna poreska stopa.

"Mi sada pokušavamo da nađemo model koji će omogućiti da taj novac dođe u plate radnika", kazao je Trivić i istakao da još nemaju finalno rješenje.

Prema njegovim riječima, umanjenje od 1,8 odsto je negdje oko tri odsto rasterećenje privrednim subjektima.

"To je na godišnjem nivou oko 50 miliona KM, tako da ovo nije mali iznos", pojasnio je Trivić.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, kazao je da je smanjenje stopa poreza i doprinosa rezultat dugogodišnjih razgovora Vlade RS, Unije poslodavca, ali i Privredne komore RS.

"Svako rasterećenje privrede je dobrodošlo, sigurno je da ovo pokazuje dobru volju Vlade RS da uđe u proces rasterećenje rada i na taj način pomogne privredi", kazao je Ćorić i dodao da će privrednici to shvatiti kao pomoć da mogu da povećaju plate radnicima.

"Sigurno je da će smanjenje stope poreza i doprinosa ići u povećanje plata radnika", zaključio je Ćorić.

Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je ovo inicijativa koju Privredna komora RS vodi osam godina.

"Pozdravljamo svakako ovakvu odluku, jer rezultati toga su višestruki. Privrednicima će ostati veća količina novca za povećanje likvidnosti, a kada se poveća likvidnost, dolazi do većeg obima poslovanja i samim tim akumulirana su novčana sredstava za motivisanje radnika i za razvoj radne snage", kaže Ljuboja.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, razgovarao je u petak sa Sašom Trivićem, predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Tokom sastanka razmotren je niz reformskih mjera od značaja za poslovnu zajednicu, koje će Vlada Republike Srpske ugraditi u okvir budžeta i ekonomske politike za iduću godinu.

Dodaju da bi ovim mjerama, prema prvim projekcijama, privredni subjekti u Republici Srpskoj bili rasterećeni za iznos oko 50 miliona KM, s tim da Vlada očekuje da se taj iznos, kojeg se odriče republički budžet, kompenzuje kroz povećanje plata radnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije