Privreda

Rekordna naplata javnih prihoda

Rekordna naplata javnih prihoda
Foto: N.N. | Rekordna naplata javnih prihoda

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini na račun javnih prihoda prikupila je 2,44 milijarde maraka, što predstavlja rekordnu naplatu od osnivanja Poreske uprave.

Naplata javnih prihoda u prošloj godini veća je za četiri odsto nego 2017. godine, odnosno naplaćeno je 87,3 miliona KM više, uz zadovoljavajući rast naplate i direktnih poreza i doprinosa, ali i ostalih javnih prihoda, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Poreska uprava u cijeloj prošloj godini zadržala je pozitivan trend u naplati javnih prihoda, a što se može pripisati svakodnevnim aktivnostima koje ova uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti, ističe se u saopštenju.

Te aktivnosti usmjerene su prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu, ali i na dalje jačanje usluga poreskim obveznicima i modernizaciju poslovanja.

Osim toga, primjenom novog Integrisanog informacionog sistema omogućeno je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je svakako imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave Srpske, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o direktnim porezima, u prošloj godini su naplaćeni u iznosu od 492,6 miliona KM, što je za 26 miliona KM ili šest procenata više nego godinu dana ranije.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit, kojeg je naplaćeno 220,8 miliona KM ili gotovo 28 miliona maraka više.

Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 229,2 miliona KM, što je 5,1 milion KM manje u odnosu na 2017. godinu.

Razlog manje naplate ovog prihoda nalazi se u činjenici da je Vlada Republike Srpske u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u Srpskoj, pojasnili su iz Poreske uprave.

Naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara u prošloj godini iznosila 14,9 miliona KM ili četiri procenta više u odnosu na godinu ranije.

Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prošloj godini naplaćen u iznosu od 27,6 miliona KM, što je za 2,5 miliona KM ili 10 odsto nego 2017. godine.

Doprinosi su u prošloj godini naplaćeni u iznosu od 1,513 milijardi KM, što je za 36,6 miliona KM ili dva procenta više nego u 2017. godini.

Za Fond PIO naplaćeno 861,1 milion maraka ili 62,2 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ naplaćeno 539,1 milion maraka, što je manje za šest procenta u odnosu na uporedni period.

Manja naplata doprinosa za FZO može se objasniti činjenicom da su sredstva po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje iz republičkog budžeta za nezaposlena lica i za lica kojima je priznato pravo po osnovu Zakona o pravima boraca, prošle godine doznačena Fondu u vidu transfera, a ne putem računa javnih prihoda kao u prethodnim godinama, te je otud manji iznos naplate putem računa javnih prihoda u prošloj godini, dodaje se u saopštenju.

Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite koja je iznosila 72,5 miliona KM ili 20 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 35,3 miliona KM ili 13 procenata manje jer je Zakonom o doprinosima stopa doprinosa za dječiju zaštitu povećana za 0,2 odsto, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2 odsto.

Kod ostalih javnih prihoda, u 2018. godini ostvarena je naplata od 411,8 miliona KM, što je za četiri odsto ili 16,1 milion maraka više nego u 2017. godini.

Takse i naknade naplaćene u iznosu od 237,5 miliona maraka, što je za 8,6 miliona maraka ili tri odsto manje.

Glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće "Šume Srpske" u februaru 2017. godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta, ističe se u saopštenju.

U prošloj godini po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 27,9 miliona maraka ili 11 procenata više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u tom periodu iznosili 19,1 milion KM ili devet odsto manje.

Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u 2018. godini naplaćene u iznosu od 54,4 miliona KM, što je za 55 odsto više nego u uporednom periodu.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u 2018. godini naplaćene su u iznosu od 22,25 miliona KM, što je povećanje od 8,7 miliona maraka.

Na područiju Srpske u prošloj godini registrovano je 1.246 poreskih obveznika-pravnih lica i 2.872 poreska obveznika-preduzetnika, dok su istovremeno odjavljena 434 poreska obveznika-pravna lica i 994 poreska obveznika-preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije