Privreda

Rudari opet nezadovoljni

Rudari opet nezadovoljni
Rudari opet nezadovoljni

SARAJEVO - Predstavnici Samostalnog sindikata rudnika uglja BiH nezadovoljni su ishodom pregovora s menadžmentom "Elektroprivrede BiH" o poboljšanju standarda rudara zbog čega najavljuju sjednicu Glavnog odbora za ponedjeljak, gdje će donijeti odluke o daljim koracima.

U Sarajevu je u četvrtak održan jedan u nizu sastanaka Uprave EP BiH i sindikata rudara o zahtjevima rudara za poboljšanje standarda, a prvenstveno za povećanje satnice sa 2,10 do 2,30 KM na 3,20 KM.

Iz EP BiH saopšteno je da će načini za poboljšanje standarda biti različiti za svaki od sedam rudnika iz sastava koncerna.

"Nađen je modalitet po kojem će značajno biti poboljšan standard rudara, prije svega proizvodnih radnika - kopača, jamskih radnika i drugih zanimanja koja doprinose poboljšanju poslovnih rezultata rudnika. Time će, na način za koji se dogovore u svakom rudniku, biti stimulisani radni rezultati, materijalno razdvojen rad od nerada. Ovaj prijedlog Uprave EP BiH prihvatili su predstavnici sindikata nekih rudnika, dok su ga drugi osporavali", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pripremljena dokumentacija za izdvajanje 20 miliona KM za podsticajne otpremnine onima koji žele napustiti rudnik ili otići u prijevremenu mirovinu. Donesen je i zaključak da će EP BiH od rudnika prihvatiti sve iskopane količine uglja u 2011. godini bez ograničenja. Na taj način će se nabaviti neophodna oprema za modernizaciju proizvodnje, humanizaciju rada i povećati sigurnost rada rudara, ali i omogućiti povećanje prihoda rudnika za više od 40 miliona KM.

"To što predlaže Uprava EP BiH je dugoročno rješenje. Međutim, nama treba trenutno poboljšanje, mi ne možemo više čekati", kaže Fikret Berbić, predsjednik Samostalnog sindikata rudnika uglja BiH.

Najavljuje da će Glavni odbor sindikata, koji nije prisustvovao sastanku, zasjedati u ponedjeljak kako bi definisao dalje korake.

"Ne znam kakve zaključke ćemo donijeti, ali sve opcije su otvorene", istakao je Berbić.

Muhamed Oruč, predsjednik Rudnika mrkog uglja Zenica, kaže kako ništa nije dogovoreno, te da očekuju da prijedloge Uprave EP BiH dobiju u pisanoj formi kako bi se o njima mogli očitovati.

Ističe da rudari prihvataju prijedlog o stimulativnim otpremninama, ali i dodaje da on nije u vezi sa zahtjevima rudara za poboljšanje standarda.

Slaže se da treba stimulisati proizvodne radnike u jamama, ali da ne treba zapostaviti ni one koji rade vani, u separacijama, s obzirom na to da su im sada plaće dvostruko manje nego kopačima, dodajući da "radnike ne možemo dijeliti na takav način".

Ugovor vrijedan 7,3 miliona KM

"Elektroprivreda BiH" sklopila je danas sa kompanijom "Kapis" Tomislavgrad ugovor o nabavci kablova u vrijednosti 7,3 miliona KM.

Ugovorom, koji su potpisali direktori dvije kompanije Amer Jerlagić i Dragan Obradović, "Kapis" se obavezao da će EP BiH isporučiti 1.264 tone samonosivih kablovskih snopova i energetskih niskonaponskih kablova neophodnih za modernizaciju distributivne mreže.

Obradović je kazao da ovaj poslovni aranžman dokazuje da se domaći proizvođači mogu "nositi" s međunarodnom konkurencijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije