Privreda

Rudnici u Federaciji ostvarili samo 63 odsto od plana

Rudnici u Federaciji ostvarili samo 63 odsto od plana
Foto: Fena/Arhiva | Rudnici u Federaciji ostvarili samo 63 odsto od plana

SARAJEVO - Rudnici koncerna Elektroprivreda BiH suočavaju se s ozbiljnim problemima, ostvarivši samo 63 odsto planirane proizvodnje uglja u prvih pet mjeseci ove godine.

Kako prenosi Istraga.ba umjesto planiranih 1,9 miliona tona, iskopano je samo 1,2 miliona tona uglja, što predstavlja značajan pad u proizvodnji. Zbog smanjenja proizvodnje, Elektroprivreda BiH je primorana kupovati ugalj po znatno višim cijenama, što se direktno odražava na povećanje proizvodne cijene električne energije.

Istovremeno, cijena električne energije na svjetskim berzama je u padu, što dodatno smanjuje prihode Elektroprivrede BiH. U prva tri mjeseca ove godine, izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine iznosio je 171,8 miliona KM, što je za 53,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Proizvodna cijena električne energije u Elektroprivredi BiH iznosi oko 62 evra po megavat satu (MWh), dok se više od 70 odsto proizvedene energije prodaje stanovništvu po cijeni od oko 35 evra po MWh. Ovo znači da Elektroprivreda BiH prodaje većinu svoje energije po cijeni koja je za 30 evra manja od proizvodne, stvarajući značajne gubitke.

Dok je cijena električne energije na svjetskim berzama bila visoka, Elektroprivreda BiH je mogla nadoknaditi gubitke prodajom viška energije po tržišnim cijenama. Međutim, s padom cijena na berzama, prihodi su značajno smanjeni. Na primjer, 23. avgusta 2022. godine, cijena električne energije na mađarskoj berzi Hupx dostizala je skoro 800 evra po MWh, omogućujući Elektroprivredi BiH da ostvari značajnu dobit. Sada, s maksimalnom cijenom od 140 evra po MWh zabilježenom 14. juna 2024. godine, situacija je drastično drugačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije