Privreda

"Satwork" ima rješenje za očitavanje tahografa na daljinu

"Satwork" ima rješenje za očitavanje tahografa na daljinu
Foto: N.N. | "Satwork" ima rješenje za očitavanje tahografa na daljinu
N.N.

BANJALUKA - Manuelno očitavanje podataka s tahografa, koje predstavlja veliki teret i obavezu za vozače i prevoznike, odlazi u prošlost, zahvaljujući firmi SATWORK, koja za ovaj problem ima rješenje.

Naime, najnoviji GPS uređaji imaju mogućnost za daljinsko očitavanje i prenos podataka (.ddd format) sa digitalnog tahografa.

SATWORK informacionoračunarski sistem (SatIRS) je efikasno rješenje za bezbjedno preuzimanje podataka iz memorije digitalnih tahografa i kartica vozača, koji se prenose preko Interneta odnosno GPRS protokola.

Podaci se daljinski očitavaju s tahografa i memorišu na SATWORKOVE servere, gdje se obrađuju, a potom i dostavljaju u formi izvještaja na korisnikov email nalog u PDF/.ddd formatu.

Na taj način se podaci s kartice vozača i memorije digitalnog tahografa mogu preuzeti i arhivirati u bilo kom trenutku s bilo kog mjesta u svijetu.

"SATWORK IRS sistem vam dostavlja podatke s kartice vozača automatski i prema definisanom vremenskom intervalu, na svakih 20 dana, a podatke sa digitalnog tahografa na svakih 60 dana. Na taj način SATWORK IRS vam pruža sigurnost da ćete ispuniti zahtijevane zakonske propise i izbjeći eventualne kazne", pojašnjavaju iz kompanije SATWORK.

To, u suštini, znači da možete da zaboravite na višečasovno gubljenje vremena za pravljenje izvještaja.

"SATWORK IRS omogućava daljinsko preuzimanje podataka s tahografa i kartica vozača, što je bezbjedniji i efikasniji način za vozače, koji se sada ne vraćaju u sjedište preduzeća kako bi te podatke dostavili i arhivirali. Preuzimanje podataka s kartice vozača i iz memorije digitalnog tahografa se vrši bez prisustva kompanijske kartice u vozilu, jer se autorizacija preuzimanja podataka vrši bežično i daljinski", poručuju iz SATWORKA.

Sa SATWORK IRS, uz pomoć GPS uređaja za daljinsko preuzimanje podataka iz memorije digitalnih tahografa, imate potpuni nadzor vozača i vozila.

GPS uređaj za satelitsko praćenje vozila istovremeno omogućava i daljinsko preuzimanje podataka iz memorije digitalnih tahografa.

"Većina prevoznika nema potreban softver uz pomoć kojeg se vrši izvještavanje i analiziraju podaci iz memorije digitalnih tahografa, već se ručno izrađuju izvještaji po vozaču, odnosno vozilu, što oduzima značajno vrijeme. SATWORK IRS vam omogućava automatsko slanje gotovih izvještaja. Vaše je samo da ih sačuvate u odgovarajući folder na računaru", pojašnjavaju iz SATWORKA.

Inače, Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima obavezuje prevoznika da vodi evidenciju o radnom vremenu svakog vozača na nedjeljnom i mjesečnom nivou. Izvještaji koji vam se dostavljaju uz alat SATWORK IRS sistema ispunjavaju sve ove propise.

U našoj zemlji je na snazi zakonska obaveza preuzimanja podataka s kartice vozača najkasnije svakih 28 dana i iz memorije digitalnog tahografa svakih 90 dana.

Za sve vas, prevoznike i vozače, jako je bitno da znate da propisi nalažu obavezu arhiviranja i analize tih podataka u periodu od najmanje jedne godine nakon evidentiranja i da ih, na zahtjev nadležnog organa, morate dati na uvid u bilo kom trenutku.

To zahtijeva da se podaci redovno preuzimaju i da se zatim trajno čuvaju u dobro dizajniranim i sigurnim serverima. Proces je sljedeći  sa tahografskih listića ili memorijskih kartica vozača podaci se softverom prebacuju na servere, a zatim obrađuju i prikazuju u formi raznih izvještaja.

Automatskom obradom podataka i izvještajima lakše je i brže otkriti vozače u prekršaju, a ako prekršaje na vrijeme otkrijemo time ćemo brže djelovati prema povećanju odgovornosti vozača i smanjiti broj prekršaja (pa i velikih novčanih kazni za vozače i prevoznike).

"U vašem je interesu da se svi ti podaci jako kvalitetno čuvaju i obrađuju, te da se sve eventualne nepravilnosti vaših vozača na vrijeme otkrivaju. Ovakvim sistemom evidencije i obrade lakše je zapaziti i savjesne vozače koji voze prema svim propisima, pa ih prema tome i nagraditi", zaključuju iz SATWORKA.

Preduslovi za ugradnju

Da biste ovu mogućnost koristili, potrebno je da imate odgovarajući digitalni tahograf, a vozilo mora da ima ugrađen odgovarajući GPS uređaj, koji je na sistemu SatIRS.

FAKTI

Prednosti SATWORK informacionoračunarskog sistema (SatIRS)

  • Smanjenje troškova      
  • Kontrola vozača i vozila  EKO vožnja
  • Povećana produktivnost
  • Kontrola potrošnje goriva
  • Bezbjedan prenos podataka
  • Optimizacija i rutiranje, putni nalozi
  • Dostupnost vozila, identifikacija vozača
  • Komunikatori i navigacija
  • Obrađen izvještaj u PDFu spreman za arhiviranje
  • Integracija s berzama transporta

ZA VIŠE INFORMACIJA

www.satwork.net

Mail: [email protected]

Kontakt telefon: 051/233-000

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije