Privreda

"Sječa" šefova u "Željeznicama RS"

"Sječa" šefova u "Željeznicama RS"
Foto: Srna | "Sječa" šefova u "Željeznicama RS"

DOBOJ - Umjesto stotina raznih rukovodilaca, u "Željeznicama RS" će ubuduće biti smanjen broj direktora, šefova i njihovih zamjenika, a novu sistematizaciju radnih mjesta na svojoj koži najviše će osjetiti administracija.

"U novoj sistematizaciji mi imamo dva izvršna direktora, zamjenika direktora sektora nemamo, broj šefova službi smo sa 64 skinuli na 27, a šefova stanica sa 89 na 67. Veoma je jasno - smanjenjem ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta morali smo doći u situaciju da ukinemo određena radna mjesta. Ali ključna izvršna radna mjesta, koja čine osnovnu djelatnost 'Željeznica' u poslovima infrastrukture: pružni radnici, građevinski tehničari, inženjeri, elektromehaničari, mehaničari, inženjeri, tako isto i u prevozu robe - otpravnici vozova, bravari, nisu ukidana. Broj radnih mjesta je smanjivan u administrativnom dijelu, i u tom segmentu će doći do nekog značajnijeg smanjenja", kaže Željko Radić, v.d. direktora ŽRS.

On je nakon sastanka sa predstavnicima osam sindikalnih organizacija kazao da je Uprava ovog preduzeća usvojila novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a s obzirom na to da su ŽRS u procesu restrukturiranja uz podršku Svjetske banke, ovaj dokument je prelazno rješenje.

Naime, poštuje se Statut po kojem su "Željeznice" trenutno organizovane kao jedinstveno preduzeće koje ima zajedničke poslove, poslove infrastrukture i poslove operacija.

Nova sistematizacija predviđa 2.098 radnika, a trenutno je 2.029 zaposlenih.

"Nama trebaju radnici na terenu, znači bravari, mašinovođe, pregledači, otpravnici vozova, pružni radnici, svi oni koji su neophodni da bi se tehničko-tehnološki proces rada odvijao", navodi Radić te dodaje da je procedura prijema novih radnika stroga dok traje proces restrukturiranja.

Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila, tvrdi da nisu dobili Prijedlog pravilnika koji je usvojen.

"Izraženo je negodovanje jednog dijela sindikata zato što nismo dobili prijedlog na koji bismo mi iskazali svoje mišljenje, primjedbe i sugestije, na što je poslodavac zakonski dužan da nam odgovori, a nije dužan da usvoji. Ključna stvar na kojoj smo insistirali je da se radi pravilnik po radnim mjestima, a ne po ljudima kao što je to bilo u prošlosti", kazao je Čamdžić.

U toku novembra održani su razgovori sa svim sindikatima, kaže v.d. generalnog direktora ŽRS te dodaje da su svjesni da ne mogu svi biti apsolutno zadovoljni, osam je sindikata koji imaju različite interese.

"Oni u principu nisu imali priliku da vide kompletan tekst sistematizacije i organizacije radnih mjesta sa svim elementima, ali ključne elemente, šemu makro i mikro organizacije i raspored radnika prema radnim mjestima, prema tehničko-tehnološkom procesu rada su vidjeli i dali su nam pisane sugestije. Mi zbog operativnih razloga nismo uspjeli da im damo pisani odgovor koje smo sve sugestije prihvatili ili nismo", kaže Radić.

U proteklih šest mjeseci pokrenute su aktivnosti revizije radne sposobnosti za radnike koji se ne mogu nikako uposliti, pa bi se dio tih radnika u budućnosti mogao penzionisati, a samo oni, ističe Radić, koji nisu spremni da se dokvalifikuju, prekvalifikuju ili izvrše stručno usavršavanje mogu biti predmet zbrinjavanja kao tehnološki višak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije