Privreda

Pratite nas na Google news

Skuplja struja obara plate u proizvodnji

Skuplja struja obara plate u proizvodnji
Skuplja struja obara plate u proizvodnji
Nikola Salapura, Jadranka Plavšić

BANJALUKA - Vlada RS ne podržava bilo kakvo značajnije povećanje cijene struje u RS, dok poslodavci upozoravaju da je za njih neprihvatljivo poskupljenje i za jedan procenat.

Ukoliko dođe do poskupljenja, poslodavci su upozorili da je moguće očekivati smanjenje plata za procenat poskupljenja električne energije.

Ovim su nastavljene reakcije nakon što je Regulatorna komisija za energetiku RS prije nekoliko dana donijela odluku o sprovođenju tarifnog postupka po zahtjevima svih deset proizvodnih i distributivnih preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", koja su zatražila povećanje cijene struje.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, izjavila je Srni da se Vlada nije bavila i nije zauzimala stav u vezi s poskupljenjem cijene električne energije, niti bi podržala bilo kakvu ideju o njenom značajnijem povećanju.

Cvijanovićeva je istakla da su preduzeća u okviru sistema "Elektroprivrede RS" uputila svoje zahtjeve prema regulatoru, a komentari iz Regulatorne komisije za energetiku RS o nekakvom poskupljenju od 19 odsto su apsolutno neprihvatljivi.

"Cijena struje je značajna stavka u poslovanju svakog subjekta, ali i u porodičnim budžetima građana, i upravo iz tog razloga nije povećavana prethodnih godina i ostala je sve ove godine trajanja krize najniža u regiji", navela je premijerka RS. Ona je podsjetila da je, prema podacima iz prošle godine, industrijska struja u RS bila najjeftinija u regiji, i to za 113 odsto u odnosu na Hrvatsku, za 64 odsto jeftinija od Crne Gore, četiri odsto od Srbije i za 75 odsto, odnosno 84 odsto, jeftinija od FBiH, zavisno da li je riječ o "Elektroprivredi BiH" ili "Elektroprivredi HZ Herceg Bosne".

"Kad je riječ o cijeni električne energije za domaćinstva, i tu je cijena bila znatno niža u odnosu na regiju, i to za 67 odsto niža od Hrvatske, 40 odsto niža od Crne Gore, za 15 odsto, odnosno 23 odsto, niža od FBiH, zavisno da li je riječ o 'Elektroprivredi BiH' ili 'Elektroprivredi Hrvatske Zajednice Herceg Bosne'. Jedino je u Srbiji cijena struje za domaćinstva bila niža, i to za tri odsto, ali je zato bila za četiri odsto viša za industriju", precizirala je Cvijanovićeva. Ona je dodala da na određenim radnim sastancima jeste pokretano pitanje povećanja cijene struje, ali je i tada rečeno da ako bi se i išlo u tom pravcu, opterećenje može da bude samo minimalno.

"Uostalom, takve poruke je javnost dobila i od menadžmenta 'Elektroprivrede' da ukoliko dođe do poskupljenja, to će biti minimalno i neće ugroziti tržišnu poziciju 'Elektroprivrede' kao najjeftinijeg snabdjevača u regionu", rekla je Cvijanovićeva.

Sa druge strane, iz Unije udruženja poslodavaca RS rekli su da bi povećanje cijene električne energije bio direktan udar na proizvodna preduzeća.

"Mi cijenu svojih proizvoda na tržištu ne možemo povećavati. Ako do poskupljenja dođe, moguće je očekivati smanjenje plata za taj procenat", naglasili su poslodavci.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije, rekao je da je neopravdano bilo kakvo poskupljenje struje, jer radnici u elektrosistemu imaju najveće prosjeke plata i druga primanja, koja radnici u realnom sektoru nemaju. On je dodao da bi poskupljenje bio atak i na građane, ako se uzmu u obzir niske plate i penzije. Janko Petrović, direktor firme "Petroprojekt" iz Bratunca, koja se bavi proizvodnjom namještaja i masivnih ploča, kaže da im mjesečni račun za struju iznosi oko 40.000-45.000 maraka, a sa poskupljenjem morali bi izdvojiti još dodatnih 10.000 maraka mjesečno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije