Privreda

Slovenija oduzela Agrokoru dionice Merkatora

Slovenija oduzela Agrokoru dionice Merkatora
Foto: N.N. | Slovenija oduzela Agrokoru dionice Merkatora

ZAGREB - Slovenačka regulatorna agencija AVK privremeno je oduzela Agrokoru deonice Merkatora, saopštila je danas Fortenova grupa.

Kako se navodi, time je neosnovano oduzeto privatno vlasništvo i to prema zakonu koji se primjenjuje na saobraćajne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije, prenosi Index.

"Odlukom bez presedana u dosadašnjoj praksi rada ove slovenačke regulatorne agencije de facto je počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva Agrokora d.d., kojem su dionice Merkatora privremeno oduzete bez ikakve sudske odluke i bez valjanog zakonskog osnova", saopštila je Fortenova.

Zbog toga Agrokor smatra da je ovaj postupak oduzimanja dionica "gruba i namjerna pogrešna primjena i zloupotreba zakona" od strane regulatornog tijela, koje bi trebalo da sprovodi nacionalne zakone, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Kako se navodi, Zakon o prekršajima koji je u ovom slučaju primjenjen radi oduzimanja dionica, načelno predviđa mogućnost da se strancu koji prebrzo vozi privremeno zaplijeni vozačka dozvola ili automobil dok ne plati kaznu, jer postoji opravdana mogućnost da bi optuženi mogao da pobjegne, što bi rezultiralo mogućim neplaćanjem kazne.

Primjenom ovog zakona AVK je Agrokoru zaplijenio 69,57 odsto udjela u Merkatoru d.d., navodno kao sredstvo osiguranja za plaćanje nepravosnažne kazne u iznosu od 53,9 miliona evra, protiv koje je Agrokor na osnovu čvrste agrumentacije zatražio sudsku zaštitu.

Dodaje se i da je oduzimanje Agrokorovih dionica Merkatora sprovedeno bez ikakve sudske odluke, a takvi postupci čine Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investiture i dovode u pitanje predanost Slovenije da postupa u skladu sa članom 63.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije