Privreda

Srbija postaje čvorište ruskog gasa u regionu

Srbija postaje čvorište ruskog gasa u regionu
Foto: Ilustracija | Srbija postaje čvorište ruskog gasa u regionu

Otvaranje kraka gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju krajem decembra znači da država više neće zavisiti od nabavke ruskog gasa preko Ukrajine i postaće novo čvorište u regionu, izjavila je urednik portala "Energija Balkana" Jelica Putniković.

"Gas iz Srbije već ide u BiH, odnosno Republiku Srpsku, ali se u okviru ovog projekta izgradnje gasovoda 'Turski tok' preko Srbije planira i izgradnja jednog kraka prema BiH", navodi Putnikovićeva.

Komentarišući najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ruski gas iz "Turskog toka" preko Bugarske stiže u Srbiju uoči Nove godine, Putnikovićeva navodi da Srbija sada prije svega ima alternativni pravac snabdijevanja.

"Grade se još neki gasovodi na Balkanu koji će omogućiti da Srbija, povezujući se sa gasnim sistemima Bugarske i Mađarske, ima nove pravce snabdevanja, ali ovo je sada najbitnije, jer više ne zavisimo od jednog pravca snabdevanja - preko Ukrajine i Mađarske", rekla je Putnikovićeva za "Sputnjik".

Ona napominje da Srbiji na ruku ide i činjenica da je gas pojeftinio, jer je pojeftinila i sirova nafta, tako da gas više nije energent koji je preskup za proizvodnju struje.

"Već se gradi gasna elektrana u Pančevu, u najavi je da će se graditi još nekoliko, moći ćemo da imamo i alternativu u proizvodnji električne energije", objašnjava Putnikovićeva.

Povodom Vučićeve izjave da će Srbija uprkos raznim pritiscima nastaviti da uvozi ruski gas, Putnikovićeva podsjeća da će Srbija imati gas koji je jeftiniji od onog koji se u političkim izjavama nekih evropskih, a pogotovo američkih zvaničnika predstavlja kao alternativa ruskom gasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije