Privreda

Srpska ostvarila devet milijardi KM spoljnotrgovinske razmjene

Srpska ostvarila devet milijardi KM spoljnotrgovinske razmjene
Foto: Ilustracija | Srpska ostvarila devet milijardi KM spoljnotrgovinske razmjene

BANJALUKA - Republika Srpska u prošloj godini ostvarila je ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od devet milijardi KM, dok je pokrivernost uvoza izvozom bila 71,7 odsto, izjavila je pomoćnik ministra trgovine i turizma Srpske Dušanka Tegeltija.

"Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom u prošloj godini veći je za 7,48 odsto nego 2017. godine", rekla je Tegeltija novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Vlade Srpske.

Ona je istakla da je u prošloj godini vrijednost ostvarenog izvoza bila viša od 3,5 milijardi KM, a uvoza 3,14 milijardi dolara.

"Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu koji je viši od 821 miliona dolara ostvaren je sa Srbijom, zatim skoro 700 miliona dolara sa Italijom, dok je obim spoljnotrgovinske razmjene sa NJemačkom bio 471,8 miliona dolara", navela je Tegeltija.

Ona je naglasila da je Srpska je u prošloj godini sa zemljama EU ostvarila ukupan izvoz od 1,65 milijardi dolara, dok je vrijednost ukupnog uvoza iz EU bio 1,59 milijardi dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza Srpske u EU u prošloj godini veća je za 13,6 odsto.

"Nastojimo promovisati domaće prozvode i učiniti ih konkurentnijim. Zato imamo povećanje spoljnotrgovinske razmjene", kaže Tegeltija.

Vrijednost spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama CEFTA bila je nešto viša od milijarde dolara, a sa zemljama EFTA oko 79 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije