Privreda

Stanove na dan izvući iz sive zone

Stanove na dan izvući iz sive zone
Foto: N.N. | Stanove na dan izvući iz sive zone

BANJALUKA - Problem nelegalnog izdavanja smještaja i neplaćanja pune boravišne takse koči razvoj turizma u gradu, upozoravaju iz nadležnih institucija.

Grad je prošle godine raspolagao s 1.860 ležajeva, koji su već u proljeće bili popunjeni, a tačan broj takozvanih stanova na dan nije poznat, jer ih je svega 57 registrovano, iako su kazne za nelegalno iznajmljivanje izuzetno visoke.

Kampanja s ciljem dizanja svijesti o benifitima legalnog iznajmljivanja smještaja i suzbijanja sive ekonomije u oblasti turizma koju organizuje Turistička organizacija grada (TOBL) zajedno s odjeljenjima za turizam i inspekcijske poslove trajaće do 2. maja.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kaže da RS ima Zakon o boravišnoj taksi i Zakon o turizmu te da je vrijeme da ih počne i aktivno primjenjivati u vidu nadzora i kontrole.

"Imamo veliki problem s neplaćanjem boravišne takse, jer neki hoteli da bi bili održivi moraju imati popunjeno minimalno 70 odsto kapaciteta, a nama prilože da su popunili svega 18 odsto. Naplaćivanjem boravišne takse za tih više od 50 odsto prostora mi možemo iskoristiti za razvoj turizma, a ujedno bismo imali i bolji uvid u tačan broj gostiju", istakao je Stanić za "Nezavisne".

Naglašava da je situacija sa stanovima na dan još lošija te da je bolje platiti godišnji paušalni iznos po ležaju u iznosu od 30 KM nego kaznu 2.000 KM.

"Želimo podići svijest da je lakše legalno iznajmljivati. Mi nudimo i sigurnost izdavačima, jer ako registrovani izdavač ima problema može se obratiti Gradskoj upravi, TOBL i inspekciji", rekao je Stanić.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, rekao je da je u gradu registrovano 67 hotela, motela i hostela, te da su kazne za neplaćanje boravišne takse u ovakvim jedinicama od 4.000 do 6.000 KM.

"U gradu imamo registrovanih 1.300 zajednica etažnih vlasnika (ZEV), a samo 57 prijavljenih stanova na dan. Apelujemo na predsjednike ZEV-a i na sve građane da prijave nelegalno iznajmljivanje stanova jer je to u interesu svih", rekao je Kecman.

Minja Šurlan, pomoćnica direktora za međunarodna pitanja TOBL, kazala je da je registracija stanova na dan logičan korak jer su benifiti, ali i kazne veliki.

"Registrovane izdavače predstavljamo na sajmovima u zemlji i regionu. Takođe, sve registrovane stanove na dan reklamiramo na našem sajtu, kao i u svim našim info-centrima, gdje turistima prvo nudimo te smještajne jedinice", rekla je Šurlanova.

Dodala je da se registracija smještajnih jedinica može jednostavno obaviti na veb-stranici TOBL, te da za one koji nemaju pristup internetu u info-centru ove organizacije uvijek su na raspolaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije