Privreda

Strani investitori povukli skoro milijardu dolara iz Rusije

Strani investitori povukli skoro milijardu dolara iz Rusije
Foto: Tanjug | Strani investitori povukli skoro milijardu dolara iz Rusije

MOSKVA - Strani investitori povukli su skoro milijardu dolara iz Rusije u 2017. godini.

Pri tome je naveći odliv kapitala registrovan u decembru, u očekivanju novih sankcija SAD protiv Moskve.

Strani investitori su povukli 900 miliona dolara iz Rusije u ovoj godini, a tempo povlačenja kapitala se ubrzao uoči Nove godine, pošto je samo u sedmici prije Božića povučeno 126 miliona dolara, prema procjenama "Benk ov Amerika Meril Linč" (BAML) koje prenosi ruski list Komersant.

"To su najgori podaci u periodu antiruskih sankcija", ocjenjuje taj list, aludirajući na period od 2014. godine kada su Rusiji uvedene međunarodne sankcije zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.

Strani investitori su u 2017. godinu ušli "očekujući ukidanje sankcija i ublažavanje geopolitičkih tenzija pod administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa", kaže direktor investicionog odjeljenja Rajfajzen kapitala, Vladimir Vedenejev.

Analitičari, međutim, smatraju da je povratak investitora na rusko tržište moguć, ako nove sankcije ne budu tako štetne kao što se prognozira.

Uprkos negativnim perspektivama u pogledu stranih investicija, međunarodni ekonomisti predviđaju da će rast ruske privrede iznositi 2,0 odsto u narednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije