Privreda

Sud: Lex Agrokor je u skladu s Ustavom

Sud: Lex Agrokor je u skladu s Ustavom
Foto: Ilustracija | Sud: Lex Agrokor je u skladu s Ustavom

Ustavni sud Hrvatske u utorak je objavio da je Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao lex Agrokor, u skladu s Ustavom.

Iz materijala koje su novinari dobili prije konferencije za novinare predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića proizlazi da nisu prihvaćeni prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu više odredaba tog zakona čiju je ustavnost pokušalo osporiti ukupno 12 predlagača – fizičkih i pravnih osoba, javlja Hina. 

Sud je u ustavnosudskom postupku pribavio i pet oglašavanja Vlade RH, kao i stručno mišljenje katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Troje ustavih sudija dalo je izdvojena mišljenja.

Hrvatski sabor osporavani zakon je donio 6. aprila prošle godine. Prema njemu, trgovačko društvo se smatra sistemski značajnim ako zapošljava više od pet hiljada radnika i ima obveze veće od sedam i po milijardi kuna. 

Zakonom je uređen postupak vanredne uprave, čija su tijela sud, vanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i povjereničko vijeće. Cilj zakona je da se postigne nagodba među povjerenicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način.

Vlada predlaže vanrednog povjerenika kojeg onda odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev povjerenika, ali uz suglasnost dužnika.  

Ali, nakon njegovog donošenja u Ustavni sud stiglo je više zahtjeva za ocjenom ustavnosti. Prvi je, četiri dana od donošenja, podigao doktor pravnih nauka i medijski analitičar Goran Vojković.

On smatra da je lex Agrokor suprotan članku Ustava koji preduzetničku i tržišnu slobodu opisuje kao temelj privrednog razvoja i propisuje da država svim preduzetnicima osigurava jednak pravni položaj na tržištu.

Osim što smatra da lex Agrokor ostale stavlja u nejednak položaj, Vojković ističe i da bi se zakoni trebali pisati za "opšte i buduće situacije, a ne za neko konkretno poduzeće".

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio je i osnivač i vlasnik Agrokora Ivica Todorić, tvrdeći da su njima prekršena njegova ustavna i temeljna ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije