Privreda

Sve veći interes za uzgoj kornišona u BiH

Sve veći interes za uzgoj kornišona u BiH
Sve veći interes za uzgoj kornišona u BiH

SARAJEVO - Firma "Agrona" iz Živinica, kao implementator projekta USAID "Partnerstvo za razvoj agrobiznisa", počela je s pripremama za novu sezonu uzgoja krastavaca kornišona u BiH.

Tim povodom, u toku decembra i januara planiran je niz informativnih i edukativnih sastanaka po lokalnim zajednicama u BiH. U prvoj sezoni uzgoja kornišona je u 60 opština, sa oko 1.500 kooperanata, uzgojeno i isporučeno 4.200 tona, ili 180 šlepera kornišona, od čega je više od 80 odsto izvezeno na tržište EU. Nakon uspješne prve sezone uzgoja kornišona u BiH, "Agrona" se pozicionirala kao primarni proizvođač krastavca kornišona u BiH, te je u sljedećoj sezoni planirano povećanje broja kooperanata, kao i povećanje ukupne proizvodnje za 20 odsto.

"Za dolazeću sezonu planirana su nova ulaganja, povećanje proizvodnje i izvoz sirovina na tržište EU preko kapaciteta firme 'Brajlović GmbH', članice 'Adriatic Group' iz Beča. Osim uzgoja krastavaca kornišona, u narednoj sezoni planira se i uzgoj drugih povrtarskih kultura. Posebno su nam interesantne paprike, te uzgoj i otkup jagodičastog voća", izjavila je Ismeta Jakupović, direktor firme "Agrona" Živinice.

Pored cijelog tima "Agrone", koji je zaslužan za organizaciju proizvodnje, te podrške i kapaciteta za otkup i plasman sirovine preko "Adriatic Group", u kompletnu organizaciju uključeno je preko 30 lokalnih organizatora proizvodnje i 35 agronoma, koji svakodnevno pružaju stručnu pomoć na terenu. Najuspješniji organizator prošle sezone bio je Jasmin Selimović, koji je na području opštine Živinice sa 310 sadnica na 105 dunuma, i sa 143 kooperanta, organizovao uzgoj i otkup preko 500 tona krastavca kornišona za firmu "Agrona", a u sklopu projekta "USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa".

"U Živinicama smo u periodu maj - septembar 2015. napravili dobre rezultate. Poljoprivrednici s kojima sarađujem imaju već dugogodišnje iskustvo i zajedničkim radom i zalaganjem smo ostvarili zacrtane ciljeve. Ipak, naš cilj za sljedeću sezonu je uzgojiti 1.000 tona kornišona u opštini Živinice za firmu 'Agrona' i time postati lokalni rekorderi uzgoja kornišona u BiH", izjavio je Jasmin Selimović, organizator proizvodnje opštine Živinice za "Agronu". Pripreme zemljišta su već počele. Agronomska služba je uveliko počela s radom na terenu. U planu je i niz stručnih skupova za agronome, organizatore, ali i lokalni skupovi za kooperante projekta, sve u cilju postizanja maksimalnih rezultata u uzgoju kornišona.

"Okupili smo najbolje agronome i stručnjake u BiH, koje konstantno dodatno edukujemo i specijalizujemo iz oblasti uzgoja kornišona. U planu je i edukacija stručnog kadra od strane najboljih svjetskih agronoma o novim tehnologijama i procesima uzgoja kornišona, a što ćemo primijeniti i na teritoriju BiH", izjavio je Nedim Šerifović, inženjer agronomije.

Kornišon zahtijeva rad i poznavanje biljke. Uz konstantnu podršku cijelog tima stručnjaka i firme "Agrona" moguće je postići fantastične rezultate. U prošloj sezoni najbolji pojedinačni kooperanti uspjeli su uzgojiti i do 11 tona kornišona. Jedan od uspješnijih kooperanata je i Jelica Dujković iz Petrova, koja je na jednom dunumu uzgojila više od šest tona kornišona koje je otkupila "Agrona".

"Kornišon u toku sezone zahtijeva veliko zalaganje. Ovo je moja prva sezona uzgoja kornišona i pomoć agronoma je bila neophodna za postizanje dobrih rezultata. Ja sam izuzetno zadovoljna prvom sezonom, a postavila sam sebi i veće ciljeve za narednu sezonu, koje ću uz podršku stručnog tima zasigurno i ostvariti", izjavila je Dujkovićeva.

O projektu

Projekat "USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa" obuhvata cijeli lanac vrijednosti, od poljoprivrednika, organizatora, otkupa te plasmana na domaćem i inostranom tržištu. Kao takav se svrstava kao najveći poljoprivredni projekat u privatnom sektoru u BiH. Pored podrške i investicije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), partneri "USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa" su bh. kompanije "Brams" Sarajevo, "Natura Food" Bijeljina i "Plant" Tuzla, te kompanija iz dijaspore "Brajlović GmbH" Austria, koja je ujedno i najveći investitor projekta.

(PR)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije