Privreda

Tramp: Nema potrebe da Kanada bude u NAFTA

Tramp: Nema potrebe da Kanada bude u NAFTA
Foto: N.N. | Tramp: Nema potrebe da Kanada bude u NAFTA
Tanjug

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da nema potrebe da se Kanada uključi u novi trgovinski sporazum NAFTA i upozorio Kongres da se ne miješa u pregovore.

"Nema političke potrebe da Kanada bude u novom NAFTA sporazumu. Ukoliko ne postignemo dobar sporazum za SAD nakon decenija zlostavljanja, Kanada će izaći. Kongres ne bi trebalo da se miješa u ove pregovore ili ću jednostavno prekinuti NAFTA u potpunosti i mi ćemo biti mnogo bolji", napisao je Tramp na svom Twitteru.

Prema njegovim riječima, NAFTA je jedan od najgorih trgovinskih sporazuma ikad postignutih jer je SAD zahvaljujući njemu izgubila hiljade poslova i milione radnih mjesta.

"Bili smo daleko bolji prije NAFTA, nismo trebali da je potpisujemo. Pravimo novi sporazum ili se vraćamo u stanje prije NAFTA", napisao je Tramp.

Agencija AP prenosi da je NAFTA sporazum, postignut prije 20 godina između SAD, Meksika i Kanade, srušio većinu trgovinskih barijera koje su podjelile te tri države.

Trgovina između tri zemlje je porasla, međutim, mnogi proizvođači su odgovorili na sporazum pokretanjem fabrika južno od granice kako bi iskoristili niske meksičke plate, a potom i otpremili robu sjeverno u SAD i Kanadu.

Kako se navodi, razgovori o zadržavanju Kanade u trgovinskom bloku biće nastavljeni ove nedjelje, dok će Vašington i Otava pokušati da zaustave zastoje oko pitanja poput tržišta mlijeka u Kanadi i napora SAD da zaštiti kompanije za lijekove od generičke konkurencije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije