Privreda

Trebinje potpisalo finansijski sporazum sa UNDP-om i USAID-om

Trebinje potpisalo finansijski sporazum sa UNDP-om i USAID-om
Foto: Srna | Trebinje potpisalo finansijski sporazum sa UNDP-om i USAID-om

TREBINJE - U Trebinju je danas potpisan finansijski sporazum ovog grada, Razvojnog programa UN (UNDP) "Via Dinarika" projekta i USAID-a, osmišljenog da kroz afirmaciju "Via dinarike" kao regionalne turističke destinacije poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da projekat "Via dinarika" uključuje oblast turizma i ruralni dio u Trebinju, te je ocijenio da turizam može biti top sektor u BiH, ako se donesu adekvatni strateški planovi zajedno sa entitetskim vladama.

"Mi ćemo predano raditi sa Vladama entiteta, nadležnim ministarstvima, turističkim organizacijama I radnicima, ali i međunarodnim Finansijskim organizacijama", rekao je Košarac.

On je napomenuo da je uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa komunikacija sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

Košarac je dodao da ga posebno raduje činjenica da je u razgovoru sa predstavnikom UNDP-a informisan da će značajna sredstva biti izdvojena za sektor poljoprivrede, koja u naredne tri godine iznose 17 miliona evra i biće grant za poljoprivredne proizvođače u BiH, kao odgovor na kovid-19.

On je dodao da će Ministarstvo u tom kontekstu, zajedno sa UNDP-om, permanetno raditi na implementaciji tih veoma važnih projekata.

Košarac je istakao da nije za zanemariti činjenica da od ukupno 3.600 hektara pod vinovom lozom, blizu 600 hektara je u Trebinju, a da je od 29 proizvođača vina u Srpske, njih 26 iz Trebinja.

"Iz tog razloga želim da kažem da ćemo u narednom periodu dati pojačanu pažnju upravo poljoprivrednim projektima ovdje"", rekao je Košarac.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su predstavnici USAID-a i UNDP-a značajno podržavali projekte ovog grada i da je danas dogovoreno da se tako i nastavi, a podršku je obećao, kako je dodao, i ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno ono što smo danas potpisali, projekat koji je bitan i za grad i za region jer je prisutan u širem regionu.

"Ono što je značajno i da kažem što je dobrim dijelom dogovoreno je da ćemo krajem godine ako uslovi dozvole, prije svega mislim na epidemiološku situaciju, organizovati sajam turizma u Trebinju što će biti značajno za cijelu Republiku Srpsku i BiH", istakao je Ćurić.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Gradskom upravom Trebinje na projektu "Via dinarika" značajno za lokalne pružaoce usluga koji će se moći bolje povezati i prezentovati svoje usluge.

"U ovom razdoblju oporavka od krize izazvane kovidom-19 UNDP je predan takozvanom zelenom i digitalnom oporavku. Kroz naše projekte radimo kako bismo pružili podršku mnogim privatnim preduzećima u BiH", rekla je Nadera i zahvalila USAID-u i italijanskoj agenciji za razvojnu saradnju koja je drugi donator u ovom projektu.

Direktor misije USAID-a u BiH Nensi Eslik rekla je da su SAD posvećene tome da ulože 2,2 miliona dolara u hitnu pomoć BiH da se suoči sa posljedicama kovida-19.

"Smatramo da je via dinarika jedan od projekata koji u tome može pomoći jer ljudi mogu ići planinariti, posjetiti lokalne restorane i druge ugostiteljske objekte i na taj način pomoći jedni drugima u oporavku", rekla je Eslik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije