Privreda

Trivić: Zadovoljavajući finansijski pokazatelji u Srpskoj

Trivić: Zadovoljavajući finansijski pokazatelji u Srpskoj
Foto: Arhiva | Trivić: Zadovoljavajući finansijski pokazatelji u Srpskoj

​BANJALUKA - Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je zadovoljan svim finansijskim pokazateljima u Srpskoj.

Trivić je rekao da je u Republici Srpskoj zabilježen samo pad proizvodnje koji je izazvan faktorima iz inostranstva.

"Očekujem da iduća godina ne bude goda od ove", rekao je Trivić novinarima u Banjaluci nakon prijema, koji je predsjednik Srpske Željke Cvijanović, povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, organizovala za delegacije privrednika, sportista, studenata i nagrađenih učenika, kulturnih i naučnih radnika i predstavnika izdavača iz Srpske, Saveza nacionalnih manjina i medija.

On je istakao da je neformiranje Savjeta ministara najviše uticalo na nepovoljan kreditni rejting BiH, zbog čega je privreda skuplje platila svoje kredite.

"Nadamo se da će agencije koje ocjenjuju kreditni rejting ubuduće uvidjeti da je situacija znatno bolja nego ranije. Juče smo imali sastanak u Savjetu ministara i sve što smo dogovorili je neka pozitivna poruka sa nivoa BiH privredi da će stanje biti bolje", naveo je Trivić.

On je istakao da su juče u Sarajevu na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa članovima delegacija Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Udruženja poslodavaca Federacije BiH otvorili pitanja o desetak stvari koje godinama nisu rješavane, zbog čega će biti formirane radne grupe koje će rješavati poreske probleme, zaštititi domaću proizvodnju i drugo.

"U budućnosti najvažnije su obrazovanje i tehnološki razvoj privrede, a reforma obrazovanja je već krenula. Sa Vladom pregovaramo kako doći do novog izvora sredstava za tehnološki razvoj privrede, a ovih dana očekuje se nova kreditna linija sa niskim kamatama i dugim rokom otplate koji će biti finansijska baza za tehnološki razvoj privrede", pojasnio je Trivić.

Student četvrte godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Aleksa Mirković, koji je ove godine osvojio brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, rekao je novinarima da je zadovoljan podrškom institucija Republike Srpske.

"Nedavno sam bio najbolji na najvećem svjetskom takmičenju u harmonici u oblasti kompozicije u Portugalu", istakao je Mirković.

Plivač Mihajlo Čeprkalo rekao je da izuzetno zahvalan predsjedniku Republike Željki Cvijanović što je u protekloj godini podržala sportiste na putu ka ostvarivanju najviših ciljeva kao što su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

On je dodao da će pripreme imati u Turskoj, a trenutno u Novom Sadu trenira sa prvim timom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije