Privreda

U Cazin stigla investicija teška 23 miliona maraka

U Cazin stigla investicija teška 23 miliona maraka
Foto: N.N. | U Cazin stigla investicija teška 23 miliona maraka

CAZIN - Poznata austrijska kompanija "ASTA Energy Transmission Componens" započinje izgradnju fabričkih postrojenja u Cazinu, a radi se o investiciji vrijednoj 23 miliona maraka.

Inače, riječ je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom namotaja za tranfsormatore, generatore i različite tipove motora, a konkretno u Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju. U svrhu izgradnje proizvodnih kapaciteta austrijska kompanija je od grada Cazina kupila oko 50 dunuma zemljišta i nekretnine koje se nalaze u Poslovnoj zoni Ratkovac, a vrijednost ove kupovine iznosi 580.000 maraka. 

Ugovor o kupoprodaji prije nekoliko dana potpisali su Frederik Metlevic, direktor pomenute kompanije, i Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, koji je istakao kako je riječ o jednoj od najvećih poslovnih investcija u tom gradu u poslijeratnom periodu. 

"Ovo nije veliki dan samo za našu lokalnu zajednicu nego i za državu, jer svako radno mjesto i svaka fabrika su bitni, a ova investicija je i te kako značajan iskorak. S ovim i naša poslovna zona nastavlja svoj puni razvoj, a u novim proizvodnim pogodima trebalo bi da bude zaposleno oko dvije stotine radnika u narednih nekoliko godina. Moglo bi se kazati da ovim počinje nova faza u privrednom razvoju Cazina", kazao je Ogrešević. 

On je istakao kako će gradske vlasti austrijskim investitorima pružiti sve što mu je potrebno i to u što kraćem mogućem roku. 

Investitor je već zaposlio prve radnike koji su započeli s obukom za proces proizvodnje u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini Poslovne zone Ratkovac, a planirano je da se kompletna investicija razvija i realizuje u nekoliko faza u periodu od tri do pet godina. 

Pomenuta austrijska kompanija svoje proizvodne pogone posjeduje u Austriji, Indiji, Kini i Brazilu, a proizvode izvozi širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije