Privreda

U FBiH preporučeno smanjenje marže na hljeb, brašno i mlijeko

U FBiH preporučeno smanjenje marže na hljeb, brašno i mlijeko
Foto: Image by Andreia Joldes from Pixabay | U FBiH preporučeno smanjenje marže na hljeb, brašno i mlijeko

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) preporučila je nadležnim kantonalnim organima da u roku od 15 dana donesu odluke kojima bi bila snižena visina maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i mlijeka.

Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam odsto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do deset odsto na nabavnu cijenu, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada je usvojila informaciju o pregovorima za zaključenje granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH.

Resorno ministarstvo je zaduženo da pripremi prijedlog odluke o davanju saglasnosti na granski kolektivni ugovor u dijelu koji sadrži zaštitu prava radnika u slučaju prodaje većinskog udjela državnog kapitala, odnosno privatizacije.

Vlada je zadužila preduzeća "BH Telekom" iz Sarajeva i "Hrvatske telekomunikacije" iz Mostara da sa sindikatima koji djeluju u njihovim kompanijama ispregovaraju i zaključe tzv. kolektivne ugovore kod poslodavca i to svaka za sebe, osim za pitanja koja se tiču radnika u slučaju privatizacije na period do 36 mjeseci.

Za potpisivanje kolektivnog ugovora Vlada je ovlastila federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića.

Federalna Vlada prihvatila je zaduženje FBiH po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicione banke i BiH za realizaciju Projekta izgradnje dionice auto-puta Medakovo - Poprikuše na Koridoru pet-ce u iznosu do 340 miliona evra, za preduzeće "Autoceste FBiH".

Rok otplate kredita je 25 godina, uz šestogodišnji grejs period. Projekt se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na novoj trasi, oko 35 kilometara duge dionice auto-puta panevropskog Koridora pet-ce.

Na današnjoj sjednici donesena je odluka kojom se Međunarodni aerodrom Sarajevo izuzima od isplate dobiti na period od deset godina.

Odluka je donesena nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog posljedica pandemije virusa korona bio primoran da zaustavi značajan broj investicionih projekata. Sredstva od dobiti biće korištena za finansiranje investicija utvrđenih planovima poslovanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije