Privreda

Pratite nas na Google news

USAID pomaže ženama da pokrenu biznis

USAID pomaže ženama da pokrenu biznis
Foto: N.N. | USAID pomaže ženama da pokrenu biznis
Nataša Tadić

ŽIVINICE - Korisnice Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, koji realizuje USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, u saradnji sa gradom Živinice juče su održale zajednički sastanak sa predstavnicima Ambasade SAD u BiH, USAID-a te lokalne zajednice.

Ugovori o dodjeli sredstava u iznosu od 100.000 KM potpisani su nedavno sa 14 žena u Živinicama. Pola novca daje grad Živinice, a pola USAID.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje ekopovrća, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa. Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

"USAID na ovaj način želi ne samo podržati žene u smislu finansijske pomoći, već da zaista razviju svoje biznise, da imaju podršku godinu dana, gdje mogu naučiti mnogo od naših saradnika kako graditi biznis i plasirati proizvode na tržištu", rekao je Jasmin Bešić, direktor ovog programa.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije