Privreda

Ulaganje u aktivni turizam u Trebinju

Ulaganje u aktivni turizam u Trebinju
Foto: N.N. | Ulaganje u aktivni turizam u Trebinju

TREBINJE - Razvojna agencija grada Trebinja TREDEA, u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Trebinje i Turističkom organizacijom grada Trebinja, predstavili su na završnoj konferenciji, organizovanoj u Trebinju, rezultate i realizovane aktivnosti projekta pod nazivom "ReTRail", finansiranog iz sredstava Evropske unije i Vlade Njemačke kroz program "EU4BusinessRecovery", sa ciljem oporavka sektora turizma od posljedica kovida.

Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije grada Trebinja, kaže da je realizacija projekta "ReTRail" započela u aprilu 2022. godine, a akcenat su stavili na aktivni turizam, cikloturizam.

"Neke od najznačajnijih aktivnosti projekta odnose se na uređenje i obilježavanje biciklističke  pješačke staze Trebinje  Jazina, postavljanje stalaka za parkiranje bicikala ispred turističkih objekata  natkrivenog parkinga za bicikla u bivšoj kasarni, dva odmorišta u prirodi, nabavku 25 bicikala sa pratećom opremom, kreiranje digitalne platforme za turističku promociju, kao i edukacije za turističke operatere na 10 različitih tema", naveo je Benderać.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, istakao je da je ovo izuzetno značajan projekat za grad Trebinje jer je proizveo novi sadržaj aktivnog turizma.

"Ovaj projekat je u skladu sa Strategijom razvoja turizma grada Trebinja, a uključeni su  i pružaoci turističkih usluga: hoteli, restorani, porodična mala gazdinstva, koja se nalaze na adaptiranoj trasi biciklističke staze Trebinje  Jazina, kuda je nekad prolazio popularni 'ćiro', a istovremeno nema ljepšeg prizora od ovog prirodnog ambijenta", istakao je Bošković.

On je dodao da im je cilj da sa svim pružaocima turističkih usluga u Trebinju nastave dalje da adaptiraju stazu i u drugom pravcu, koja ide prema Dubrovniku.

"Nadam se da ćemo uskoro, sredstvima iz gradskog budžeta i putem donacija, početi na tim aktivnostima, kako bismo kreirali druge sadržaje i u narednim godinama da poboljšamo ponudu iz oblasti aktivnog turizma", rekao je Bošković.

Slavenko Vukasović, član Biciklističkog kluba "Vučji zub", kaže da ga raduje završetak radova na uređenju biciklističkopješačke staze Trebinje  Jazina, dužine oko 15 kilometara.

"Nama u klubu je više od deceniju bio san da se završi biciklistička staza jer će to biti prva staza kojom se može bezbjedno voziti bicikl od Trebinja do Jazine", naveo je Vukasović.

Ukupna vrijednost projekta je oko 320.000 KM, od čega je oko 50.000 KM učešće partnera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije