Privreda

Umjesto veće plate, željezničarima mjesečno po 100 KM

Umjesto veće plate, željezničarima mjesečno po 100 KM
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Umjesto već plate, željezničarima mjesečno po 100 KM

DOBOJ - Umjesto povećanja plata od 150 KM, sindikalci su na sastanku sa Upravom Željeznica RS i resornim ministrom izdejstvovali da u narednih pola godine svim radnicima bude isplaćeno po 100 KM mjesečno na ime regresa.

"Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila je relativno, djelomično zadovoljan zato što ovim regresom od 600 maraka u šest mjeseci će dobiti svi neko povećanje, dok bi nekim povećanjem plate na koje smo mi išli, radnici sa najnižim primanjima ne bi osjetili ništa na plati, zato što su debelo ispod najniže plate. Tako da je ovo jedno kompromisno rješenje, i djelomično rješenje da bi krajem godine se išlo na neku realizaciju trajnog povećanja plata, a ovo je sada prihvaćeno, ponavljam samo zato da bi svi radnici osjetili povećanje nekog primanja", rekao je Goran Čamdžić, predsjednik ovog sindikata.

Da smo zadovoljni nismo, kaže Zlatko Marin, predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti, a na naš upit da li se ovim dogovorom kratkoročno gasi požar, odgovara.

"Mislim da je trenutno ugašen požar, ali vidjećemo dalje, zavisno od rasta cijena, kakva će biti situacija, ne znamo. Vidjećemo šta ćemo nakon šest mjeseci, dolazi Nova godina, novi budžet se donosi, vjerovatno uradićemo i kolektivni ugovor, vidjećemo zavisi od prihoda, zavisi od mnogo više faktora, Svjetska banka i ostalo", kazao je Marin.

Željko Radić, v.d. direktora Željeznica RS izjavio je da će preduzeće na čijem je čelu moći ispuniti preuzete obaveze prema radnicima.

Nismo mogli da idemo na povećanje plata iz objektivnih razloga, poručuje Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS.

On dodaje da su Željeznice domaćinska kuća u kojoj se vodi računa o svakoj marki, a na naše pitanje da li je njegovo prisustvo sastanku smekšalo sindikalce, odgovara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije